DruštvoVesti

Novi Pazar grad sa tradicijom volonterizma

Širom sveta, i u Srbiji, obeležen je Međunarodni dan volontera – 5. decembar. Volonetra ima u brojnim udruženjima u Novom Pazaru.  Oni raznim aktivnostima i svojom nesebičnom podrškom  u teškim vremenima doprinose lakšem prevazilaženju teških roblema , posebno tokom  pandemije  korona virusa. Svoj praznik i tokom prethodnog vikenda proveli su radno u krugu bolnice.

Jedan od dobrotivora velikog srca , koji zajedno sa brojnim članovima organizacije Volonteri 020  od juna radi u krugu bolnice I pomaže kako pacijentima, tako I lekarima je Ismet Islamović. On je jedan je od najstarijih volontera. Već decenijama se bavi volonterizmom. Ova godina biće zapamćena po humanošću Novopazaraca koji mesecima od ranih jutarnjih sati požrtvovano rade  u novopazarskoj Opštoj bolnici. Do pacijenata na odeljenjima dopremaju  kiseonik, osveženje i ostale potrebne stvari. U krugu bolnice su I dalje u dve smene.

U posao pomaganja građanima, od početka uvođenja vanrednog stanja uključene su i brojne organizacije, Sevap, Svetionik, Crveni krst, Gorska služba spasavanja, organizacija Put sredine, a svoju nesebičnu pomoć, kako tokom pandemije, tako i poslednjih osam godina daju i volonteri Otvorene ruke u različitim oblastima.

I udruženje mladih Tavus već godinama organizuje brojne humanitarne aktivnosti. Tokom pandemije ovi mladi ljudi pomagali su građanima koji su se kod kuće lečili od covida 19. I oni su 24 sata dopremali kiseonik i brinuli se o starijim i socijalno ugroženim osobama u kupovini namirnica I lekova.

Međunarodni dan volontera se u Srbiji obeležava već 9 godina kao nacionalna proslava u okviru programa Ministarstva omladine i sporta RS „Mladi su zakon“, dok se na međunarodnom planu ovaj dan obeležava odlukom organizacije Ujedinjenih nacija od 1985. godine.

Od svog osnivanja Kancelarija za mlade I ovom gradu radi na promociji volonetrizma.

Volonterizam je želja da se pomogne drugima i prilika da se nauči nešto novo. Za jedne je volontiranje samo stepeninik u karijeri, a za druge mogućnost da kroz druženje upoznaju nove ljude, običaje, kulturu. Podaci kažu da se svaki treći čovek u svetu bavio volonterskim radom ili volontira u ovom trenutku.  Ono što se zasigurno može reći a to je da je Novi Pazar grad velikog srca , a to se pokazalo I tokom leta, kada je ovaj grad bio žarište korona virusa I kada su u pomoć pritekli prvi volonteri, ali I brojni donatori prijatelji ovog grada.

Podeli