Notice: Undefined index: link in /home/rtvnp/public_html/wp-content/plugins/fv-wordpress-flowplayer/models/lightbox.php on line 102
Mladić sa Daunovim sindromom omiljeni konobar u Novom Pazaru - Radio Televizija Novi Pazar
Categories: ReportažeVesti

Mladić sa Daunovim sindromom omiljeni konobar u Novom Pazaru

Pored tekstilne, obućarske i drvne industrije, Novi Pazar u poslednjih nekoliko godina postao je i grad ugostiteljske delatnosti. Svako gradsko i prigradsko naselje u tom gradu ima po nekoliko kafeterija ili tradicionalnih kafečajnica. U neke od tih lokala Novopazarci odlaze zbog kvalitetne i ukusne kafe ili zbog pristupačnih cena i usluge. U kafeteriju Multimedijalnog centra mušterije dolaze zbog svega toga, ali najviše zbog Emira Brničanina, mladića sa Daunovim sindromom, koji je postao omiljeni konobar i koji svakom gostu ulepša dan i popravi raspoloženje.

Ovaj dvadesetogodišnjak zaposlen je u Kulturnom centru Novi Pazar kroz program Nacionalne službe za zapošljavanje. To njemu nije prvo radno iskustvo. Ranije ga je angažovala i turska kompanija iz sektora konfekcije, LC Waikiki u svojoj prodavnici u Novom Pazaru.

Na novom poslu se, priča Emir, dobro snašao i obavlja ga bez poteškoća.

“Kada gost dođe ja mu poželim dobrodošlicu, kažem bujrum, izvolite i pitam šta želi da pije. Sve ja mogu sam, da spremim kafu, u mašinu da ubacim sudove da se peru, a volim i ja da perem šolje i čaše u sudoperi. Ovaj posao je lep i hoću ovde uvek da radim”, rekao je Emir, omiljeni konobar Novopazaraca.

On ne samo da je omiljen među gostima, omiljena je osoba među 60 zaposlenih u Kulturnom centru. Oni koji znaju šta se krije iza njegovog osmeha kažu da Emir srećan dolazi na posao a kući se nakon posla vraća po malo umoran, ali još veseliji i zadovoljniji.

“Mnogo mi je lepo ovde, stvarno. Kolege volim, a i oni mene. Svi su dobri prema meni. Radimo zajedno jer ima puno posla”, kaže Emir.

Pored njega, direktor Kulturnog centra Novi Pazar Husein Memić izborio je sredstva i angažovao je još jednog mladića sa Daunovim sindromom. Ranije je u toj ustanovi bila zaposlena i gluvonema osoba. Iz te ustanove su kazali kako im nije cilj da Emir i njegovi drugari budu angažovani samo kako bi dobijali platu, već i kako bi se integrisali, sticali radne navike i veštine.

Zadatak svih zaposlenih u toj ustanovi je da stalno pričaju šta osobe sa Daunovim sindromom mogu, a ne šta ne mogu. Dugoročni cilj je otvaranje kafeterije u bašti Kulturnog centra koja će zapošljavati osobe sa Daunovim sindromom. Rukovodstvo Kulturnog centra već radi na tom projektu u saradnji sa Gradskom upravom Novog Pazara.

Tekst/Foto: Aleksandar Nićiforović

Podeli

N N

Recent Posts

Palestinci napuštaju istočne dijelove Rafaha uoči moguće izraelske invazije

Stotine Palestinaca počele su napuštati kvartove na istoku Rafaha, na jugu Pojasa Gaze, uoči moguće…

47 mins ago

Izraelska vojska 213 dana izvodi napade na Gazu: Ubijeno 34.735 Palestinaca

Broj Palestinaca koji su ubijeni u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze od 7. oktobra…

51 mins ago

U ponoć u Severnoj Makedoniji stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga izbora

U Severnoj Makedoniji u ponoć stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga predsedničkih i…

3 hours ago

Dva jaka zemljotresa pogodila Tajvan u razmaku od desetak minuta

Dva jaka zemljotresa u razmaku od desetak minuta pogodili su danas kineski region Tajvan, objavio…

3 hours ago

U EU nezaposleno oko 13,2 miliona ljudi

Stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina u EU u martu 2024. iznosila je 14,6 odsto…

3 hours ago

Sutra u Srbiji promenjivo oblačno i toplo vreme, popodne mogući pljuskovi

Sutra se u Srbiji očekuje promenjivo oblačno i toplo vreme, ali Republički hidrometeorološki zavod upozorava…

3 hours ago