COVID-19DruštvoVesti

NOVA ODLUKA KRIZNOG ŠTABA Lekari objasnili kako će izgledati TESTIRANJE na kovid, i ko će i zbog čega BITI VRAĆEN

“Molim građane, a od danas je to i zvanična odluka, da se jave u kovid ambulante da se ne zaglavljuje rad prijemno trijažnih ambulanti pri bolnicama. Za svakog pacijenata u normalnim uslovima treba sat i po vremena, a kad je gužva i po pet sati. Produženo je vreme kovid ambulanti do 22 sata. Odlučeno je da svi pacijenti koji nisu vitalno ugroženi, a jave se direktono u bolnice,, budu vraćeni u kovid ambulante – kazao je infektolog i direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

Ministar zravlja Zlatibor Lončar održao je sastanak sa direktorima kovid bolnica na kojem su donete određene mere i preporuke.

Razmatrani su svi postojeći problemi. Situacija je ozbiljna. U beogradskim klinikama mesta su potpuno popunjena, ali je dogovoreno da se naprave detaljne vizite da se oni koji su pred kraj terapije budu premešteni po Srbiji u Niš i Kragujevac – kazao je infektolog Mijomir Pelemiš.

On je istakao da je njihov cilj da svi teški bolesnici budu tamo gde im se može pružiti adekvatna zaštita, a oni kojima ne treba kiseonik da se premeste gde ima mesta.

– Imamo veliki broj prijema, pritisak je veliki na kovid ambulante. Nema trenutno nikakvih problema što se tiče zbrinjavanja. Možemo biti srećni i pružiti dobru vest da imamo dobre lekare, ali pridržavajmo se mera da bismo imali što manje bolesnika – stakao je naš stručnjak.

Doktor Goran Stevanović je potvrdio da će se bolesnici preraspodeliti.

On je naveo da ćemo ako zbrinjavamo sve u prijemnim ambulantama pri bolnicama propustiti one koji imaju vitalne posledice.

– Svi će biti zbrinuti bez obzira da li se radi o lakom ili teškom bolesniku. Mi ne delimo ljude na mlade i stare. Javite se odmah čim osetite prve tegobe – jasan je bio dr Pelemiš.

 

Izvor: Blic

Foto: SLOBODAN MILJEVIĆ / Tanjug

Podeli