EkonomijaKulturaVesti

STO ODSTO PLATE AKO SE ZARAZE KORONOM: Ministarka Gojković potpisala dopunu Posebnog kolektivnog ugovora

ZAPOSLENI u ustanovama kulture imaće pravo na naknadu plate u visini od 100 odsto prosečne plate ostvarene u prethodnih 12 meseci ako je infekcija korona virusom ili mera izolacije uzrok sprečenosti za rad.

To je predviđeno dopunom Posebnog kolektivnog ugovora za ustanove kulture čiji je osnivač Srbija, autonomna pokrajina i jedinice lokalne samouprave, koju je danas sa predstavnicima tri sindikata u oblasti kulture potpisala ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Gojković je ukazala da je dopuna Posebnog kolektivnog ugovora, pre svega, vid sigurnosti da neće ostati bez dela mesečnih prihoda, koji mnogo znače u ovakvim okolnostima, ukoliko se razbole od ove bolesti, saopštilo je ministarstvo.

Ministarka je naglasila da s obzirom na situaciju u kulturi i na sve šta kulturni radnici rade kako bi prevazišli krizu u kojoj se nalazi i Srbija i čitav svet, ovo je nesumljivo od velikog značaja za sve umetnike.

– Na ovaj način smo želeli jasno da pokažemo odgovornost kao i da država brine o kulturnim radnicima i da ceni njihov rad i trud kako bi građanima omogućili da, uprkos pandemiji, imaju kulturni sadržaj – naglasila je Gojković.

Gojković je dopunu Posebnog kolektivnog ugovora potpisala sa predstavnicima Samostalniog sindikata kulture Srbije, GS kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ i Konfederacijom slobodnih sindikata, granskog povereništva za kulturu Jovanom Dinčićem, Draganom Milanovićem i Smiljanom Stokić.

Gojković je sa predstavnicima sindikata razgovarala o merama kriznog štaba, koji su podržali predlog ministarke da predstavnik Ministarstva kulture i informisanja bude deo Kriznog štaba radi neophodnog tumačenja donetih mera na potpuno različite oblike umetničkog stvaralaštva.

 

Izvor: Tanjug

Foto D. Novković

Podeli