EkonomijaVesti

Dobri rezultati agrara

Najveći uticaj na dobre rezultate agrara u kriznoj godini imaju prinosi kukuruza, maline, pšenice i šećerne repe, kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Poljoprivredna proizvodnja u Srbiji u ovoj godini, prema najnovijim podacima, porašće 5,3 odsto u odnosu na 2019, rekao je za „Politiku” Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Na dobre rezultate domaćeg agrara, koji je u ovoj kriznoj godini povukao ukupan privredni rast, najveći uticaj imaju rod kukuruza, maline, pšenice i šećerne repe, istakao je Nedimović i potvrdio da su ovi delovi domaće proizvodnje bili uspešniji što se tiče prinosa nego što je bilo očekivano.

Upitan da li će ove godine udeo poljoprivrede preći 7,5 odsto udela u bruto domaćem proizvodu (BDP), on je rekao da je „to matematika i da očekuje da će udeo agrara u ukupnoj privredi biti veći”.

– Bolje je da bude manji, jer bi to bio pokazatelj da su i druge privredne grane rasle – istakao je ministar.

Ranije informacije ukazivale su na ozbiljan rast poljoprivrede i da bi njen udeo mogao da dostigne i do 9,8 odsto učešća u odnosu na celokupni BDP države. Novim rebalansom budžeta za poljoprivrednike je namenjena još 5,1 milijarda dinara, što je dodatni novac koji se izdvaja uprkos pandemiji. Nedimović kaže da će taj novac biti raspoređen za direktna plaćanja, subvencije i ruralni razvoj, to jest ulaganja u nabavku traktora i ostale mehanizacije.

Prema jednom od nedavnih izveštaja Fiskalnog saveta, Srbiju u ovakvim okolnostima od dubljeg pada BDP-a čuva prvenstveno to što se njena ekonomija u daleko većoj meri oslanja na proizvodnju egzistencijalnih proizvoda (hrana, kućna hemija) za kojima tražnja u krizi nije značajno pala.

U toj analizi se navodi da poljoprivreda čini 7,5 odsto ukupne privrede Srbije, što je više nego dvostruko veće učešće nego u zemljama centralne i istočne Evrope, članicama EU gde je prosečno učešće oko 3,3 procenta. I čak pet puta veće nego u razvijenim zemljama zapadne Evrope, gde je prosek udela agrara u ukupnim privredama oko 1,5 procenata.

Izvor: Politika(Foto Ivan Milutinović)

Podeli