VestiZanimljivosti

Šta kažu Nemci, koji automobili su najkvalitetniji?

Statistika pokazuje da kvalitetni automobili ne moraju nužno da budu i skupi.

Nemačka organizacija TÜV, jedna od onih koje sprovode tehničke preglede u toj državi, objavila je listu vozila, klasifikovanih po starosti, sa najmanje i najviše grešaka.

Obrađeno je čak devet miliona vozila pa o reprezentativnosti uzorka ne treba previše raspravljati, navodi Revijahak.

U ovu statistiku su ušle opšte inspekcije vozila koje su sprovedene od jula 2019. do juna 2020. godine.

Glavne kategorije u pregledu su: prednja i zadnja svetla, kočnice, potrošnja ulja, ogibljenje, funkcionisanje komande kočnice (pedale), funkcionisanje ručne kočnice, pokazivači smera, upravljački sistem, korozija, izduvni sistem, kontrolna jedinica motora…

Kao i prošle godine, veliki pobednik je SUV Mercedes GLC, koji u kategoriji do 3 godine starosti ima samo 1,7% grešaka. Na drugom mestu je Mercedes B klase sa 2,2% nedostataka u istoj kategoriji starosti, a odmah iza je Opel Insignia, takođe sa 2,2%.

Pogled na statistiku pokazuje da kvalitetni automobili ne moraju nužno biti skupi (pogotovo u starijim godištima) i da kvalitet više nije samo privilegija premijum proizvođača.

Na primer, vozila kao što su Mazda 2, Opel Adam ili Honda Jazz beleže ocene sa niskom stopom kvarova na prvom opštem pregledu, nakon tri godine od kupovine (Opel Adam, 3,7%; Honda Jazz, 3,9%; Mazda 2, 4,5%).

Mali automobili zadržavaju kvalitet sa godinama. To potvrđuje pogled na ocene sedmogodišnjaka: Opel Adam (10,3%), Mazda 2 (10,5%) i Honda Jazz (11,7%).

I to nakon pređenih 61.000 do 68.000 kilometara.

Najbolji u klasama

U klasi malih gradskih automobila, Opel Adam pobeđuje četvrti put zaredom (3,7%). U kategoriji potkompaktnih automobila Audi A1 ponovno je zauzeo prvo mesto (3,3 %).

Promena se dogodila u kompaktnom segmentu – ovde je Hyundai i30 (2,5%) na vrhu smenio Mercedesovu A klasu.

Pobedu u srednjoj klasi odnosi Opel Insignia (2,2%), dok je prošle godine u ovom segmentu trijumfovao Mercedes C klase.

U klasi monovolumena najbolji je Mercedes B klase (2,2%).

Ukupni pobednik, Mercedes GLC (1,7%) je istovremeno i pobednik u SUV kategoriji vozila.

Na kraju, treba napomenuti i jednu zanimljivost, a to je da se veliki broj Dacia modela na dnu lliste kvaliteta može povezati i sa priznanjem vlasnika da slabo održavaju svoja vozila.

To je i najvažnija poruka ovakvih istraživanja – kvalitetnim održavanjem automobila ćete sprečiti mnoge kvarove.

 

Izvor: B92,

Foto: Mercedes promo

 

Podeli