Kultura

Otvorena izložba slika Izeta Mulića

Izložba slika Izeta Mulića održana je u petak u Galeriji Multimedijalnog centra. Ovo je njegova druga samostalna izložba u Novom Pazaru. Ljubitelji umetnosti mogli su uživati u 25 slika naslikanih tehnikom akvarel i ulje na platnu.

Drugu samostalnu izložbu Izeta Mulića, koji se slikarstvom bavi duži niz godina iako je završio građevinu otvorila je predsednica skupštine Anela Halilović Šemsović pred velikim brojem ljubitelja umetnosi. Ona je istakla da joj je čast što je baš ona otvorila izložbu.

“Ono što sam negde lično primetila je da umetnost, sloboda i kreativnost nekad češće i bolje donose promene u društvu nego svi ostali politički procesi u svetu. U tom smislu pozivam sve građane da podrže ovu sveru koja zapravo kultiviše naše duhovne sposobnosti i smatram da je to jako bitno za sve nas. Gospodinu Muliću osobno čestitam na dosadašnjem radu. To nije rad koji se odnosi samo na njega i njegovu porodicu već je od šireg značaja za društvenu zajednicu i ja sam mu zbog toga zahvalna”, kazala je Halilović Šemsović.

Naziv izložbe, prema rečima umetnika, mogao je da ima više imena kao što je “Korona” s obzirom da je veći broj slika nastao u tom period, ili dve dekde. Međutim, kako Mulić kaže nije mogao da se opredeli pa i nije dao nikakav naziv.

“Generalno ali i suštinski izložba je posvećena mesecu Rebul’evel-u. Mesecu u kojem je rođen najviši insane, najplemenitija duša. Čovek koga je Bog dao kao primer svim ljudima, čitavom čovečanstvu preko kojeg je data savršena uputa za čitavo čovečanstvo. Znači izložba je posvećena Rebul’evel-u, odnosno Ahmedu Muhammedu s.a.v.s”, objasnio je umetnik Izet Mulić.

Supruga umetnika Mulića, Muamera Mulić istakla je da je veoma teško uskladiti sve obaveze u porodici kada imate ne jednog već tri umetnika u kući, ali i da se svaki put iznenadi kada preko noći njen suprug stvori sliku.

“Inspiracija je jedno čudo. Ja se prosto začudim kada u toku dana ili preko noći osvane jedna slika. Sve je pitanje trenutka i inspiracije tako da to može da traje veoma kratko u odnosu na rad koji se vidi na slici a opet ima slika kojima se on opet vraća koje nadograđuje i menja”, kazala je Mulić.

Izložba će za sve ljubitelje slika biti otvorena do 20. novembra kada će izložba zvanično biti i zatvorena.

A. Ademović

https://youtu.be/7hm1x0sRL88

Podeli