Društvo

Apoteke dobro snabdevene i bez povećane potražnje lekova

Gradske apoteke u Novom Pazaru dobro su snabdevene i trenutno ne postoje deficitarni lekovi. Zbog nestabilne epidemiološke situacije ovih dana povećana je potražnja za maskama i deznfekcionim sredstvima. Kako su najavili maske će i dalje biti 10 dinara u svim gradskim apotekama.

Sezona je gripa, prehlade i respiratornih infekcija pa smo istraživali da li je potražnja za analgeticima i drugim lekovima povećana. Direktorka Apotekraske ustanove u Novom Pazaru Sanela Prenča istakla je da nije bilo povećane potražnje kao i da nema deficitarnih lekova.

„Nešto i nismo primetili neku veću potražnju i frekvenciju pacijenata da traže anelgetike, antipiretike i antibiotike kao kada je bio slučaj sa drugim talasom korone, kada je to bilo masovno“, kazala je Prenča.

Usled nestabilne epidemijološke situacije zbog korona virusa kako ističu iz apoteke povećana je potražnja za maskama i dezinfekcionim sredstvima.

„Što se tiće svih dezinfekcionih sredstava i  epidemiološke mere zaštite nošenja maske to je u porastu. Tu imamo veliku potražnju i maski i dezinfekcionih sredstava. Istakla bih da je cena maske kod nas još uvek 10 dinara i nadamo se da će tako i ostati. Takođe imamo i dečije maske koje su 12 dinara po komadu i njih imamo u dovoljnim količinama“, objasnila je Prenča.

Ona je naglasila da će u narednom periodu organizovati još jednu akciju besplatnog merenja šećera u krvi, koja će biti treća po redu ove godine, ali kada će biti organizovana zavisi od toga kako će se razvijati epidemijološka situacija u gradu.

A. Ademović

 

Podeli