EkonomijaVesti

Zlato izgubilo svoj sjaj

Zlato je izgubilo sjaj za investitore i centralne banke u trećem kvartalu, ocenio je Svetski savet za zlato (VGC) u svom najnovijem izveštaju.

Potražnja za zlatom skliznula je za 10 odsto od početka godine i pala je na 892,3 tone u periodu jul-septembar, prema podacima VGC-a. To je najniži kvartalni ukupan broj od 2009. godine, navodi se u izveštaju.

Ovakve brojke objašnjavaju se uticajem koji je izbijanje pandemije imalo na investitore i potrošače.

U međuvremenu centralne banke su počele da iskoršćavaju svoje zalihe zlata. Neto prodaja, koju su uglavnom pokretali Uzbekistan i Turska, iznosila je 12 tona tokom trećeg kvartala, što je prvi takav potez od 2010. godine, prema VGC. Očekuje se da će banke nastaviti da kupuju zlato pre kraja godine, ali sporijim tempom nego 2018. i 2019. godine.

I izveštaju se navodi da je pandemija povećala nesigurnost i motivisala mnoge investitore, uključujući centralne banke – da traže sredstva koja će diverzifikovati i zaštititi vrednost njihove imovine u vreme krize, kaže se u izveštaju.

Prema vodećem analitičaru VGC-a Luiz Street prodaja je dolazila od banaka koje su pokušavale da se okoriste visokom cenom zlata “u vreme kada su fiskalno nategnute”.

Međutim, investiciona potražnja koristila je nečem drugom – cene zlata pogurane na rekordno visoke vrednosti tokom ove godine, primetila je.

U avgustu su zlatne poluge dostigle istorijski maksimum od preko 2.075 dolara za uncu.

 

Izvor: b92

Podeli