PolitikaVesti

Sarajevo: Oštre reakcije na Dodikovu izjavu

Povodom izjave Milorada Didika „da će Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu kako BiH može da funkcioniše“ i da, ukoliko ne bude prihvaćena, „jedino je rješenje razdruživanje“Bosne i Hercegovine, dužni smo odlučno odbaciti ovakve primitivne, retrogradne i anticivilizacijske izjave, navodi se u saopštenju za javnost Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća BiH, Srpskog građanskog vijeća, te Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

’’Milorad Dodik, kao predsjednik SNSD, Dragan Čović kao predsjednik HDZ i HNS, ni po jednom osnovu ne predstavljaju narode u Bosni i Hercegovini, pa tako ne mogu davati izjave u „ime naroda“, a pogotovo nemaju legitimitet i legalitet za bilo kakve pokušaje iniciranja „radruživanja naroda“. Dodik i Čović su predsjednici svojih političkih stranaka i samo u tom svojstvu mogu se predstavljati u bh i međunarodnoj javnosti. Funkcije i pozicije koje obnašaju u institucijama Bosne i Hercegovine ili bilo kojem od entiteta ili Brčko distriktu, a koje su Ustavom i zakonima propisane da se popunjavaju iz reda svakog od naroda (ili ostalih), nemaju pravo zloupotrebljavati na način da se predstavljaju „predstavnicima“ naroda. To nisu ni po Ustavu BIH niti po jednom zakonu naše države. Nažalost, neki predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini pokušali su dati javni legitimitet predsjednicima najjačih političkih stranaka iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, kao predstavnike naroda, pozivajući ih na sastanke i susrete, umjesto predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine (koji dolaze iz različitih naroda), što je očito nepoznavanje više stoljetnog bosanskohercegovačkog bića, Ustava BiH, kao i društva i države Bosne i Hercegovine. Radi se o višedecenijskom pogrešnom pristupu određenih evropskih političkih elita. Praksa pozivanja predsjednika narodnjačkih stranaka, kao predstavnika naroda, postala je i praksa premijera i predsjednika Hrvatske i Srbije” navodi se u saopštenju.

Pomenute organizacije smatraju da ”Iako je izjavu Milorad Dodik dao u vrijeme izborne kampanje, neophodno je oštro i javno osuditi najave pokušaja bilo kakvog „radruživanja naroda“.

”Naprotiv, želimo poslati jasnu poruku, kao pripadnici tih naroda i ostalih, da želimo jačati naše komšijske i prijateljske veze, prožimati naše različitosti kao jedinstven primjer bogatsva različitosti i istrajati na Bosni i Hercegovini kao državi ravnopravnih naroda i građana na cijelom njenom teritoriju. Ovaj koncept promoviraćemo dok god postojimo i branićemo ga svim raspoloživim demokratskim sredstvima.

Zagovornici inicijativa razdruživanja naroda imaju priliku birati da idu u druge države, koje smatraju svojim domovinama, i nikako nećemo dozvoliti da to čine u Bosni i Hercegovini koja je naša jedina domovina/otadžbina. Nažalost, moramo istaći da zbog nedovoljne podrške bosanskih političkih snaga, ili onih koje sebe tako nazivaju, našim organizacijama civilnog društva, nemamo mogućnosti našu viziju Bosne i Hercegovine predstaviti u onoj mjeri koliko je to potrebno u ovom vremenu kada separatističke ideje, koje su nastavak specijalnog rata protiv Bosne i Hercegovine, dominiraju društvenim i javnim prostorom. Istrajavanje na temeljnim ljudskim pravima – čovjeka pojedinca, ostaje naš trajni zadatak, jer je i previše zloupotrebe tzv. kolektivnih nacionalnih prava iza kojih se kriju isključivo materijalni interesi i želja za vladanjem etabliranih nacionalnih elita u „svojim“ atarima. Ne postoje ta kolektivna prava čovjeka koja nisu uključena u paket koji svaki pojedinac ostvaruje kroz Povelju o temeljnim ljudskim pravima i slobodama. Dužni smo pozvati naše sunarodnjake Bošnjake, Srbe i Hrvate, kao i pripadnike ostalih, da uskrate povjerenje onim političkim opcijama koje se zalažu za projekte i inicijative razdruživanja naroda, koji negiraju počinjeni genocid u Srebrenici, presuđeni UZP i koje nisu na strani antifašističkih vrijednosti, da podršku daju onim snagama koje žele vladavinu prava, demokratske institucije, jednaka prava svakog naroda i građanina na  cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine i euro-atlanski put naše domovine Bosne i Hercegovine” stoji u saopštenju koje potpisuju predsjednik VKBI prof.dr. Nedžad Mulabegović, predsjednik HNV BIH dr. Mario Pejić, predsjednik SGV PzR BIH Zoran Jovanović i predsjednik Krug 99 Adil Kulenović.

 

Senada Kalić

Podeli