Svet

Poruke solidarnosti Turskoj stižu iz cijelog svijeta

Predsjednik Turske Republike Sjeverni Kipar (TRSK) Ersin Tatar  telefonom je pozvao predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i uputio poruke solidarnosti povodom zemljotresa koji je pogodio Izmir.

Tatar je izjavio da je turski narod sa Kipra, i danas, kao i uvijek, uz svoju anadolsku braću.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev je također telefonirao predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i izjavio da su spremni pomoći Turskoj nakon zemljotresa koji je pogodio mjesto Seferihisar kraj Izmira.

Aliyev je uputio poruke solidarnosti Erdoganu i turskom narodu.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom o posljedicama snažnog zemljotresa koji je danas pogodio turske obale Egejskog mora i nekoliko grčkih otoka.

Iz ureda turskog predsjednika je saopćeno da je Mitsotakis nazvao Erdogana i da su razmijenili poruke sućuti i podrške nakon današnjeg zemljotresa.

Turski predsjednik Erdogan izrazio je i spremnost Turske da po potrebi pošalje pomoć susjednoj Grčkoj.

Azerbejdžanski premijer Ali Asadov uputio je poruku potpredsjedniku Turske Fuatu Oktayu nakon zemljotresa koji je danas pogodio Izmir, te poručio kako su spremni na svaku vrstu pomoći.

Asadov je telefonom razgovarao s Oktayem nakon današnjeg zemljotresa koji je pogodio zapadni turski grad Izmir.

Asadov je tokom razgovora istakao kako je Turska na svaki način pokazala svoju solidarnost i podršku Azerbejdžanu tokom posljednjih napada Armenije na Nagorno-Karabah. Izrazio je saučešće turskom narodu zbog žrtava zemljotresa.

“Prenosim solidarnost azerbejdžanskog naroda. Baš kao što Turska pruža podršku Azerbejdžanu, i mi smo spremni na svaku vrstu podrške”, rekao je Asadov.

Potpredsjednik Turske Oktay je zahvalio premijeru Asadovu na podršci, kazavši kako znaju da je Azerbejdžan svim srcem uz Tursku.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin je uputio poruke podrške Turskoj i Grčkoj povodom zemljotresa koji se dogodio u Egejskom moru.

U poruci koju je objavio na Twitteru, Darmanin je napisao:

¨Francuska je uz narod Turske i Grčke kako bi se prevazišli ovi strašni trenuci. Ukoliko vlade ovih zemalja zatraže, Francuska je spremna da u regiju odmah uputi pomoć.¨

Predsjednik Vijeća Europske unije (EU) Charles Michel izjavio je da prate razvoj situacije nakon današnjeg zemljotresa u Egejskom moru i da su spremni pomoći.

“Pomno pratimo razvoj događaja oko zemljotresa u Egejskom moru, u vodama između Grčke i Turske. EU je spremna pomoći”, poručio je Michel, u poruci na društvenim mrežama.

Kolinda Grabar-Kitarović, bivša predsjednica Hrvatske, izrazila je duboku tugu zbog današnjeg zemljotresa koji je pogodio Tursku.

“Duboko sam tužna zbog tragičnog zemljotresa u Turskoj. Moje iskreno saučešće turskom narodu i porodicama stradalih. Želim brz oporavak svima koji su povrijeđeni“, objavila je Grabar-Kitarović na Twitter profilu.

Premijer Kosova Avdullah Hoti izjavio je da je uznemiren vijestima o zemljotresu u turskom gradu Izmiru.

Hoti je na Twiteru napisao da se narod Kosova solidariše sa svima pogođenim ovim strašnim zemljotresom.

“Naše najbolje želje i molitve”, poručio je kosovski premijer.

Prethodno se oglasio i predsjednik Kosova Hashim Thaci, koji je rekao da je Kosovo uz narod i Vladu Turske.

Zemljotres jačine 6,6 stepeni pogodio je danas Izmir i susjedne turske provincije. Gradonačelnik Izmira Tunc Soyler kazao je da je blizu 20 zgrada urušeno tokom podrhtavanja tla koje je trajalo i 15 sekundi. Usljed zemljotresa je stradalo 12, a povrijeđeno 419 oosba.

TRT SRB

Galib Gicić

Podeli