Svet

NOVI ZEMLJOTRES U TURSKOJ KOD KUŠADASIJA

Epicentar poslednja dva potresa, prema podacima objavljenim na sajtu earthquaketrack.com, bila su u blizini ostrva Samos, samo tridesetak kilometara od poznatog turskog letovališta Kušadasi.

Najmanje šest osoba poginulo je u Turskoj nakon snažnog zemljotresa koji je danas pogodio Egejsko more i srušilo više zgrada, pokrenulo velike talase koji su se obrušili na obalska područja i obližnja grčka ostrva.

Na grčkom ostrvu Samos dvoje tinejdžera pronađeno je mrtvo, a još četiri osobe su hospitalizovane sa lakšim povredama.

Na Samosu su izdata upozorenja o visokim talasima.

Najmanje 12 osoba je poginulo, a 419 je povrijeđeno nakon što je zemljotres jačine 6,6 stepeni pogodio turski grad Izmir,
Uprava za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske (AFAD) saopćila je ranije kako je zemljotres zabilježen u 14:51 sati po lokalnom vremenu, na dubini od 16,54 kilometra.
Uslijedilo je najmanje 107 podrhtavanja, od toga 16 njih iznad 4,0 stepeni, navodi AFAD.
Potraga i akcije spašavanja nastavljeni su na području 17 uništenih i oštećenih zgrada u gradu koji broji oko 4,37 miliona stanovnika – treći najmnogoljudniji grad u Turskoj.
Više od 50 vozila i oko 200 spasilaca upućeni su na teren, navodi AFAD.
Crveni polumjesec je poslao 48 uposlenika, 16 vozila i mobilnu kuhinju koja ima kapacitet opsluživanja više od 25.000 ljudi.
Poslano je i 960 šatora, 4.500 pokrivača te 3.672 kreveta.
Navodi se i kako je Ministarstvu porodice, rada i socijalnih usluga poslana pomoć od oko pet miliona lira (oko 600.000 dolara).
Ranije je guverner Izmira Yavuz Selim Kosger saopćio kako je ispod ruševina spašeno oko 70 osoba.
Dodao je i kako je u distriktu Seferihisad došlo do djelomičnog cunamija i da je povrijeđena najmanje jedna osoba.
Kasnije je AFAD saopćio da je došlo do novog zemljotresa jačine 5,1 stepeni koji je pogodio Egejsko more, odnosno oko 20 kilometara od distrikta Kusadasi, u turskoj provinciji Aydin.

Podeli