EkonomijaVesti

ZDRAVSTVENIM RADNICIMA I POMOĆ I NAJVEĆA POVIŠICA Od januara veće zarade za još 400.000 radnika u javnom sektoru

Svi zdravstveni radnici, njih 120.000 u Srbiji, dobiće jednokratnu novčanu pomoć od po 10.000 dinara, a od 1. januara naredne godine medicinari će dobiti najveće povećanje plata u odnosu na ostale kategorije, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Ukupno 500.000 ljudi zaposlenih u javnom sektoru, kako je ranije najavljeno, dobiće povišice od januara naredne godine. U Nemanjinoj 11 detaljnu računicu prave već neko vreme, a uskoro treba očekivati i informaciju o konkretnim povećanjima po sektorima javne uprave.

Sada je očigledno da će medicinari, kao i ove godine, dobiti najveće povišice, ali i da na veće plate od 2021. može računati i prosveta, vojska, sudstvo, socijalna zaštita…

Podsetimo, u novembru 2019. godine zarade u javnom sektoru su povećane u proseku za osam do 15 odsto. Najveći rast dobile su medicinske sestre i tehničari – 15 odsto, dok su doktori u zdravstvu i zaposleni u nauci i kulturi dobili povećanje od po 10 procenata.

Povišicu od devet odsto dobili su zaposleni u prosveti, sudije, tužioci, zaposleni u sudovima i tužilaštvima, kao i radnici u ustanovama socijalne zaštite i pripadnici bezbednosnih službi i snaga. Zaposleni u državnoj upravi dobili su povećanje od osam odsto.

Plate svim zdravstvenim radnicima država je ponovo povećala u aprilu ove godine, u jeku pandemije korona virusa, i to za 10 procenata.

Godinu dana ranije, početkom 2019, zaposleni u javnom sektoru dobili su povećanje plata od sedam do 12 odsto. Najviše, je pripalo medicinskim sestrama i stomatološkim tehničarima – 12 procenata, što je u proseku bilo uvećanje za oko 4.000 dinara, dok su lekari i stomatolozi dobili povišicu od 10 odsto.

Zaposlenima u policiji, vojsci, prosveti i socijalnoj zaštiti pripalo je povećanje od devet procenata, a službenicima Poreske i Uprave carina 8,5 procenata. Ostalim zaposlenima u javnom sektoru država je uvećala zarade za sedam odsto.

 

 

Izvor: Blic

Foto: ANA PAUNKOVIĆ / RAS SRBIJA

Podeli