EkonomijaVesti

U ROMINGU KAO KOD KUĆE: Građane Srbije očekuju niži troškovi telefoniranja u zemljama Zapadnog Balkana

TRENUTNO žitelje naše zemlje desetak minuta razgovora sa Srbijom iz neke od pet zemalja Zapadnog Balkana košta oko 300 dinara. Na sreću, neće još dugo. Ovaj dosadašnji trošak za dolazne i odlazne pozive, poruke i internet u romingu Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije ili Kosova i Metohije biće ukinut sledeće godine.

Kako je rečeno na otvaranju Trećeg digitalnog samita Zapadnog Balkana u Tirani, ukidanje ovih troškova za građane počelo je Sporazumom iz Beograda 2019. i biće okončano iduće.

– Na Digitalnom samitu, koji je bio održan u Beogradu u aprilu 2019. predstavnici ekonomija Zapadnog Balkana su potpisali Sporazum o snižavanju cena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana – kaže, za “Novosti”, Tatjana Matić, sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija. – Na ovaj način, potpisnici su se saglasili da se maksimalne maloprodajne cene rominga u regionu Zapadnog Balkana dovedu na nivo cena prema pravilu “kao kod kuće”, odnosno prema pravilima koja važe u Evropskoj uniji, i to najkasnije do 1. jula 2021.

Prema njenim rečima, realizacija Sporazuma je donela znatne uštede građanima na teritoriji Zapadnog Balkana jer se ukidaju dodatni troškovi usluge rominga, a nakon potpune implementacije, žitelji će za uslugu rominga plaćati identične cene kao unutar svoje matične mreže.

Klijente MTS-a minut razgovora tokom boravka u ovih pet zemalja košta 19,06 dinara, dok javljanje na poziv iz ovih država košta 3,58 dinara. Slanje SMS staje 8,59 dinara. Svaki megabajt košta 3,15 dinara…

Cene usluga u romingu drastično su više kada se iz Zapadnog Balkana pozivaju kontakti drugih destinacija u svetu. Tada svaki minut košta 100 dinara. Kako u MTS kažu, podržaće sve što bude predvideo Sporazum. U svim dosadašnjim fazama inicijative za ukidanje rominga na području Zapadnog Balkana, Telekom Srbija je, tvrde, sprovodio odluke i smernice koje su nadležni organi donosili, što će učiniti i ovom prilikom.

Iz “Telenorove” mreže u romingu ovih zemalja, cena minuta kada se u Srbiji poziva isti operater košta 7,20 dinara, dok pozivanje kontakta bilo kog drugog operatera u okviru ovih pet zemalja košta 27,99 dinara po minutu. Slanje poruka u romingu je 2,88 dinara, a deset megabajta interneta je oko 21 dinar. Razgovori sa drugim zemljama Evrope su oko 100 dinara po minutu.

Kako na sajtu “Vipa” stoji, servis “Balkan zona” sadrži regulisane promo-cene saobraćaja od 10. jula ove godine za ovih pet destinacija, koje su mnogo niže od cena saobraćaja za ostale destinacije. Odlazni pozivi su 7,05 dinara, dolazni 3,53, a poruke 2,82 dinara.

VELIKA ZARADA

PROCENjUJE se da se u Srbiji od ukupnog roming saobraćaja, 70 osto odnosi na Zapadni Balkan. U BiH čak 40 odsto ukupnih telekomunikacionih prihoda čine telefonski i internetski roming. Verovatno se očekuje da operateri ne budu oduševljeni ovom idejom.

 

Izvor i foto: Novosti

 

Podeli