Društvo

U Norveškoj preminuo poznati aktivista Enver Đuliman

Početkom oktobra preminuo je Enver Djuliman, poznati bosanskohercegovački aktivista iz Mostara, ali i stručnjak u polju ljudskih prava, koji je do smrti bio radio u Helsinškom komitetu Norveške.

Opraštajući se od njega prof. dr Lars Petter Soltvedt iz Helsinškog komiteta napisao je kako je tekla saradnja sa Đulimanom.

“Envera smo upoznali krajem 1990-ih, kada je u Norvešku došao kao izbeglica iz Mostara, iz bivše Jugoslavije. 1999. godine pomogao je u uspostavljanju festivala mira u Drammen-u (Norveška) i proučavanju ljudskih prava na Univerzitetskom koledžu Buskerud. Enver je svih godina koliko smo ga poznavali radio na podučavanju o ljudskim pravima. I u Norveškoj i u inostranstvu. Poslednji put u Ukrajini. Možda mu je prirodno, nakon njegovih iskustava u ratovima od kojih je pobegao, to postao proces pomirenja koji je pre svega želeo da razume i da podeli svoje zanje o njemu. Enver je u voz iz Drammena za Oslo lansirao slogan „Gradite mostove, a ne zidove“. Time je takođe želeo da gradi mostove u novoj multikulturalnoj stvarnosti u koju je pobegao. Bio je aktivni zagovornik dijaloga, takođe kod kuće pod pokroviteljstvom foruma za multireligijski dijalog Drammen Gjestebud.

U svojoj knjizi „Pomirenje“ Enver nam govori da neko ima sreće kad ga istorija zaobiđe. Istorija ga nije zaobišla. Ostao je aktivan do pred sam kraj. Želeo je da doprinese da genocid u Srebrenici ne bude zaboravljen. Prvobitno u knjizi „Pomirenje“ Enver citira tadašnjeg aktuelnog predsednika Bošnjačkog svetskog kongresa Mustafu Cerića: „Molim vas, Bože da se tuga pretvori u nadu, da se kazna pretvori u pravdu, da nas majčine suze podsećaju da se Srebrenica više nikada ne sme ponoviti —Ne za nikoga nigde “.

 “Želimo da doprinesemo tome. Sada osvetljavamo sećanje na Envera! Počivaj u miru!” – napisao je u oproštajnom pismu  prof. dr Lars Petter Soltvedt.

Podeli