SvetVesti

Izraelski vojnici na Zapadnoj obali srušili kuću palestinske porodice

Izraleske snage su srušile kuću palestinske porodice u Hebronu, na Zapadnoj obali, navodeći kako nije imala potrebne dozvole.

Fuad al-Ammur, koordinator Odbora za borbu i zaštitu područja Mesafir, koje pripada Hebronu, u izjavi za AA rekao je kako su izraelski vojnici izveli upad i srušili kuću od 70 kvadratnih metara u kojoj je živjela petočlana palestinska porodica.

Ammur je dodao kako su vojnici srušili i skladište koje se nalazilo na imanju.

Naveo je i kako su izraelske snage na istom području zaplijenile šator u kojem je živjela jedna palestinska porodica, a prije dvije sedmice izraelski vojnici su im srušili kuću.

Palestinski izvori navode kako su izraelski organi samo prošle godine u Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali srušili više od 500 stambenih i poslovnih objekata koji su pripadali Palestincima.

Palestinske i izraelske delegacije su 1995. godine potpisale takozvani “Drugi sporazum iz Osla” prema kojem je okupirana Zapadna obala podijeljena u tri zone.

Zona “A” prostire se na 18 posto teritorije Zapadna obale i administrativnu i sigurnosnu vlast imaju Palestinci. Zona “B” čini 21 posto Zapadne obale i u njoj su podijeljene administrativne i sigurnosne ingerencije. Treća i najveća zona “C” pokriva 61 posto Zapadne obale i u potpunosti je pod kontrolom Izraela.

Za Palestince je gotovo nemoguće dobiti dozvolu za gradnju ili proširivanje u većini zone C, uz obrazloženje da je ona pod kontrolom izraelske administracije.

Preuzeto: Anadolu Agency

A. N.

Podeli