SvetVesti

Na hiljade sirijskih civila vratilo se kućama

Mnoge sirijske porodice nastavljaju se vraćati svojim domovima u Tal Abyadu, nakon što je taj distrikt od terorista oslobođen operacijom “Izvor mira”, koju je pokrenula Turska.

Nekoliko hiljada porodica iz Tal Abyada, koje su pobjegle od tiranije i pritisaka terorista YPG/PKK-a i ISIS-a, izbjegle su u područja u Turskoj i pod kontrolom opozicije, na sjeveru Sirije.

Nakon što je centar Tal Abyada operacijom “Izvor mira” oslobođen 13. oktobra 2019., mnoge ranije raseljene porodice počele su se vraćati u područja s kojih su protjerane.

Uspostavljanje mira i stabilnosti u toj regiji, kao i poduzimanju aktivnosti na razvoju pomenutih područja, ali i pomoći koja i dalje pristiže iz Turske, brojni civili su se odlučili na povratak.

Ekipe AA na prvu godišnjicu oslobađanja centra Tal Abyada razgovarale su s civilima koji su se odlučili vratiti.

Među njima je i Mahmoud Halaf Abu Ukba koji je kazao kako je 2014. pobjegao od terorista ISIS-a, i utočište potražio u Azazu, pod kontrolom opozcije.

Abu Ukba je kazao kako je je tamo proveo nekoliko godina.

“Zahvaljujući opraciji koju su pokrenuli Turska i Sirijska nacionalna vojska, vratili smo sve svom kraju. Drago nam je što smo u svojoj kući”, rekao je on.

Dodao je i kako su otklonjeni problemi s opskrbom električnom energijom i vodom te da se stanje na tom području poboljšava.

Ahmed Hafyan, iz Tal Abyada, zbog toga što su 2015. teroristi YPG/PKK-a okupirali distrikt, izbjegao je u distrikt Jarablus, nedaleko od granice s Turskom.

Otac petero djece Hafyan rekao je kako su sretni što su se vratili kući.

“Zahvaljujući operaciji, naš distrikt je oslobođen. Uz podršku Turske vratili smo se kućama. Bog im podario svako dobro”, rekao je Hafyan.

Hafyan je rekao kako su im teroristi YPG/PKK-a uništili kuću, nakon što su se njegova braća pridružila Sirijskoj nacionalnoj vojsci (SNA) i pružila podršku operaciji.

“Dobio sam moždani udar kada sam vidio da mi je kuća srušena. Zbog toga mi je teško govoriti. Sad boravim u bratovoj kući. Molim za pomoć Turske i ljudi dobrog srca kako bi mi kuća bila popravljena”, rekao je on.

Njegov 12-godišnji sin Ismail rekao je kako šest godina nije vidio rođake, jer su zbog pritisaka terorista izbjegli u Evropu.

“Nadam se da će se opet vratiti i da ćemo se zajedno igrati. Naša kuća je srušena. Molimo za pomoć kako bi bila popravljena”, rekao je on.

Čelnik lokalne skupštine u Tal Abyadu Vail Hamdo rekao je kako su otklonjeni problemi s opskrbom hljebom, vodom i električnom energijom, a pripadnici snaga sigurnosti brinu se za mir.

“Nakon operacije ‘Izvor mira’ nastavljeni su dobrovoljni i sigurni povratak na ovo područje. Do sad se vratilo oko pet hiljada civila. Poboljšanjem uslova života, dolazit će do rasta ovog broja”, smatra Hamdo.

Anadolu Agency

A. N.

Podeli