COVID-19VestiZanimljivosti

KORONA SE NA POVRŠINAMA ZADRŽAVA ČAK 28 DANA

Prema nalazima australijskih naučnika, korona virus se na mnogim površinama može zadržati i do 28 dana. To međutim ne bi trebalo da utiče na promenu naših navika u borbi protiv ovog virusa, koja se i dalje svodi na redovno pranje ruku i nošenje zaštitnih maski.

Do sada smo više puta čuli da se korona virus dugo zadržava na predmetima koje pipamo, zatim su te tvrdnje demantovane, potom opet ponavljane i tako u krug. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da je u njima ipak bilo istine.

Naime, naučnici iz australijske agencije CSIRO istraživali su koliko ovaj virus živi na površinama kao što su novčanice, ekrani mobilnih telefona i nerđajući čelik, i otkrili da je vrlo vremešan – na ovim predmetima zadržava se čak 28 dana.

Ipak, podsećaju oni, najlakše se prenosi kapljičnim putem odnosno kada neko u vašoj blizini kašlje, kija ili govori. Nešto teže se prenosi, ali se ipak prenosi, dodirivanjem “zaraženih” površina a potom usta, nosa ili očiju.

Ovi nalazi se ipak odnose na secifične uslove – na normalne sobne temperature koje se kreću oko 20 Celzijusa. Međutim kada je izložen visokim temperaturama životni vek ovog virusa je značajno kraći.

 

Izvor: BBC

Foto: thiagolazarino, Pixabay

Podeli