SvetVesti

Novi crni rekord u Češkoj – oko 4.500 novozaraženih

U Češkoj je zabeležen novi crni rekord novozaraženih koronavirusom kada je u testovima u utorak otkriveno 4.457 pozitivnih slučajeva, što je za 700 više nego prema statistikama Ministarstva zdravlja za ponedeljak.

U Češkoj koja ima 10,7 miliona stanovnika sada je ukupno od početka pandemije koronavirus potvrđen u 90.022 slučaja, a preminulo je 794 ljudi.

Od 40.440 aktivnih slučajeva u bolnicama je prema nepotpunim podacima do utorka posle podne bilo je zbog kovid-19 1.387 pacijenata, od toga u teškom stanju koje iziskuje intenzivnu negu ili respirator njih 326.

Češku vladu i novog ministra zdravlja Romana Primulu brine naglo povećavanje broja hospitalizovanih i pacijenata u teškom stanju posebno od sredine septembra, više od naglog broja zaraženih koji uglavnom imaju samo blage simptome ili su bez simptoma.

Broj hospitalizovanih Čeha porastao je za poslednjih nedelju dana za dve trećine, a broj pacijenata koji su u teškom stanju za tri četvrtine na 326, dok se broj preminulih povećao za četvrtinu od početka prošle nedelje.

Ministar zdravlja Primula u petak će predstaviti razne varijante mogućeg daljeg dugoročnijeg pooštravanja mera kako bi se epidemija vratila pod kontrolu.

Ministar je sinoć za privatnu TV Nova saopštio da će neke dalje pooštrene mere koje nije precizirao stupiti na snagu već sledećeg ponedeljka.

Češka je po broju novozaraženih u poslednjih 14 dana druga najgora u Evropi posle Španije, a najnovije je na spisak rizičnih zemalja, crvenih na evropskom kovid-19 semaforu Češku stavila i Rumunija.

 

Izvor: Beta

Foto: Tripadvisor

Podeli