DruštvoVesti

Preventivne aktivnosti u oblasti reproduktivnog zdravlja žena

Novopazarski Dom zdravlja sprovodi projekat pod nazivom “Preventivne aktivnosti u oblasti reproduktivnog zdravlja žena” kako bi se omogućili bolji uslovi za rad lekara i poradilo na samoj edukaciji i svesti žena da im jedan pregled može spasiti život.

O ovoj temi za RTV Novi Pazar govorila je načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena mr dr Mirsada Ličina i pomoćnik direktora Doma zdravlja Muamer Delimeđac.

Odaziv žena na preventivne preglede u Novom Pazaru je zabrinjavajuće mali. Ličina je iznela podatke da u ovom gradu čak  88% žena nije nikada uradilo mamografiju, 81.5 % žena nikada nije uradilo Papa test, dok čak 42.6 % žena nikada nije koristilo ni jednu preventivnu uslugu u novopazarskom Domu zdravlja.

„ Ovaj podatak je stvarno poražavajući. Cilj projekta je da se probudi svest žena o značaju preventivnih pregleda, da se poboljšaju uslovi rada u Službi za zdravstvenu zaštitu žena i da se poveća procenat žena koje će dolaziti na preventivne preglede i time unapredi njihovo zdravstveno stanje“, kazala je dr Ličina za Rtv Novi Pazar.

Vrednost ovog projekta je 3.5 miliona dinara. Podrška za njegovu realizaciju obezbeđena je kroz grantove za projekte u okviru „Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije“ i „Dodatnog finansiranja za Drugi projekat razvoja zdravstva Srbije“, preko Vlade Republike Srbije iz sredstava zajma Svetske banke.

Pomoćnik direktora Doma zdravlja za finansijska pitanja, Muamer Delimeđac ova sredstva ocenio je značajnim prvenstveno za nabavku opreme i edukativne aktivnosti.

„Ovaj projekat je bio izuzetna prilika. Od sredstava već je nabavljen još jedan kolposkop i miroskop, tako da sada četiri ordinacije u Domu zdravlja imaju tu neophodnu opremu za vršenje preventivnih pregleda.“, kazao je Delimeđac.

On je objasnio da će u drugoj fazi namenska sredstva biti utrošena na : promo materijale , organizovanje predavanja, izradu i emitovanje spota koji će animirati žene da se preventivno pregledaju i.t.d.

Emisija DNK je na programu Rtv Novi Pazar večeras u 21:30h.

(A.M.K.)

 

Podeli