KulturaVesti

Promocija knjige “Oči u oči sa političkom korupcijom”

U organizacije Urban- IN-a danas je u galeriji Multimedijalnog centra promovisana knjiga „Oči u oči sa političkom korupcijom“, autora Siniše Jankovića. Ovo je autorovo prvo delo, a i pojavljivanje pred novopazarskom publikom.

Autor knjige, koji je inače bivši policajac u svom prvencu bavio se temom šta je to politička korupcija i kako se ona manifestuje. Knjiga je izdata u novembru 2019. godine, od strane Udruženja građana Instituta za istraživanje korupcije Kareja iz Pančeva, ali zbog pandemije korona virusa, promocije su bile obustavljene.  Danas je knjiga „Oči u oči sa političkom korupcijom“ predstavljena novopazarskoj publici, jer po rečima autora- “Nema te teme koju novopazarska publika ne prihvati”. Knjiga obuhvata period događaja od 2012. do 2014. godine, a radi se o radnoj grupi MUP-a i 24 sporne privatizacije kao i druge priče.

“Čitaocima mogu biti zanimljivi delovi koji su apsolutno književni,  a ima tu puno književnih delova, od Milana Rakića zaključno sa Kafkom i Hemingvejem, ali ima i opisa policijskih akcija koje su predstavljene realno, onakve kakve su bile, jer priča ih upravo onaj koji ih je kreirao i sprovodio. Na žalost mnoge su i zaustavljene. Moja preporuka kao i svakog pisca, ljudima, je da ono što im se ne sviđa i što ih opterećuje da preskaču, da čitaju samo zanimljive delove. Ljudi koji su uzeli da čitaju knjigu, uglavnom su je priveli kraju, dali su svoje pozitivno mišljenje, ali nije na meni da govorim o tome.” istakao je autor knjige Siniša Janković.

Nevladina organizacija Urban- IN ideju same knjige smatra jako aktuelnom i bitnom u borbi protiv korupcije, pa je zbog toga preporučuje čitalačkoj publici.

“Knjiga je napisana na jedan vrlo interesantan način, prijemčiv, što bi se reklo, otvorena je za čitaoca i zadržava pažnju, ne samo svojim sadržajem, već i načinom na koji je napisana sa bezbroj kompletnih primera i dijaloga između aktera knjige. Naravno knjiga je istinita, to su opisi događaja koji su se desili, ništa nije izmišljeno i sam autor knjige je jedan od aktera tih događaja.”

Autor Siniša Janković ceo svoj radni vek proveo je u MUP-u na poslovima ovlašćenog službenog lica, operativnog radnika ili kriminalističkog inspektora, a učestvovao je u Radnoj grupi UKP-a za 24 sporne privatizacije u sedištu MUP-a.

M. J.

Podeli