KulturaVesti

Pejzaž Sandžaka inspiriše umetnike

U toku je 20. likovna kolonija “Sandžak inspiracija umetnika” koju organizuje Kulturni centar Novi Pazar. Zbog okolnosti izazvanih pandemijom korona virusa smanjeno je trajanje same kolonije kao i broj učesnika.

“Sandžak inspiracija umetnika” tradicionalno okuplja likovne stvaraoce kako bi inspirisani okruženjem ove regije stvarali tematska umetnička dela.

“Mi smo se potrudili da ovde budu uglavnom mlađi umetnici. Da im se da šansa da se druže, razmene iskustva, naprave konekcije sa našom sredinom i našim umetnicima. To i jeste cilj kolonije”, kazala je urednica izložbenog prostora galerije MMC, Amra Hodžić Jejna.

Za osam učesnika iz: Kragujevca, Pančeva, Novog Pazara, Kosovske Mitrovice i Sarajeva,  arhitektura i pejzaž ovog kraja su itekako inspirativni.

“Inače se bavim izučavanjem prirode: površine prostora, metafizike prostora itd… Nekako sam se sjedinila sa samom temom kolonije, a to je priroda. Mislim da sam se dobro uklopila”, kazala je za Rtv Novi Pazar mlada slikarka iz Kragujevca, Bogdana Perić.

Jedini učesnik iz inostranstva ove godine je Senad Pepić iz Sarajeva koji prvi put učestvuje na ovoj likovnoj koloniji.

“Inspiracije ne nedostaje. Novi Pazar je stari grad koji baštini tradiciju. Od pejzaža do arhitekture, ljudi… sve je inspirativno. Čak i ćevapi!”, našalio se Pepić.

Likovna kolonija “Sandžak inspiracija umetnika” počela je 25. i trajaće do 30. septembra. Finansira je Grad Novi Pazar i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

(A.M.K.)

Podeli