Categories: DruštvoVesti

Bošnjaci u Severnoj Makedoniji obeležili svoj dan

Predsednik Vlade Republike Severne Makedonije Zoran Zaev poručio je da su Bošnjaci sastavni i neraskidiv deo bogatstva multietničke, multikulturalne i multikonfesionalne države.  Zaev je prisutnima u Orizarima, na obeležavanju Međunarodnog Dana Bpšnjaka poručio da će tamošnja  Vlada i ubuduće stvarati  mogućnosti za institucionalno jačanje i unapređenje interesa i kulturnih osobenosti bošnjačke zajednice. 28. septembar i ove godine obeležen je u regionu. Delegaciju Novog Pazara predvodio je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Gosti iz Sandžaka koji su u Orizarima prisustvovali svečanosti povodom obeležavanja Međunarodnog Dana Bošnjaka srdačno su dočekani od strane domaćina. Predsednik te mesne zajdnice, koja je ujedno i najbrojnija bošnjačka zajednica u Severnoj Makedoniji, Enver Kartalović kazao je da Bošnjaci jednako vole Sandžak, Bosnu i Makedoniju.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koje je i organizator manifestacije obeležavanja ovog bošnjačkog blagdana, Dževad Hot podsetio  je da mnogim susednim državama Bošnjaci imaju status manjinskih naroda, za razliku od Severne Makeodnije u kojoj su ravnopravan, konstitutivni narod .

Dan Bošnjaka u Severnoj Makedoniji organizovan je pod pokroviteljstvom Vlade Severne Makedonije i Bošnjačkog demokratskog saveza činji predsednik Munir Kolašinac je , između ostalog, kazao da Bošnjaci vekovima unazad učestvuju u svim segmentima razvoja  makednonskog društva, te da danas svoja prava artikulišu kroz Vijećei političke organizacije, kakva je i Bošnjački demokratski savez.

Gradonačelnik Velesa, čiji deo su i Orizari, Aco Kocevski kazao je da Orizari predstavljaju neformalnu prestonicu Bošnjaka u Severnoj Makedoniji koja će biti u vrhu prioriteta kada se tiče mesta u kojima žive Bošnjaci.

Predsednik Vlade Republike Severne Makedonije Zoran Zaev kazao je da se prijatelji poznaju u nevolji i da su u skladu sa time Bošnjaci uvek  aktivno učestvovali u političkom životu Severne Makedonije i dali značajan doprinos izgradnji i razvoju institucija i uopšte zajednice.

”Bošnjaci su sastavni i neraskidiv deo bogatstva multietničke, multikulturalne i multikonfesionalne države. Bošnjaci su isključivo jako vredan i dragocen segment koncepta jednakog društva za sve. Vlada Republike Severne Makedonije će i ubuduće stvarati  mogućnosti za institucionalno jačanje i unapređenje interesa i kulturnih osobenosti bošnjačke zajednice. Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da je u toku našeg mandata bošnjacima vraćeno pravo na redovnu nastavu na maternjem jeziku. Vlada ostaje posvećena afimraciji kulture, posebnosti i tradiciji svih zajednica u našoj zemlji, a u tom smislu je i briga za dalju integraciju u naše zajedničko makedosnko društvo” kazao je on.

Zaev je posebno istakao da je Republika Severna Makedonija, u skladu sa politikom izgradnje dobrih odnosa sa svim državama u regionu, sa Bosnom i Hercegovinom potpisala niz sporazuma i biltarelanih dogovora od kojih je kao najznačajnije istakao dogovor o ulasku građana u obe zemlje samo sa ličnom kartom, te mogućnost studiranja za studente u obe zemlje kao domaćih.

Zaev je najavio i formiranje nacionalnih saveta kako bi, prema njegovim rečima, Bošnjaci  sami odlučivali o svojim prioritetima i potrebama.

”Zato što je ovo naša zajednička zemlja i samo Bošnjaci će kazati šta su prioriteti i šta je bošnjačkoj zajednici najpotrebnije, učestvujući na najvišen vladinom nivou, uključeni u odlučivanje o budžetu i ostalim važnim državnim projektima. Ne Makedonci, ne Albanci, ne pripadnici drugih zajednica, o bošnjačkoj zajednici i njihovim prioritetima odlučivaće Bošnjaci”

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je ohrabruje status koji uživaju Bošnjaci u Severnoj Makedoniji.

”U Orizaru, ovde u Makedoniji, većinom su, dakle preko 90% Bošnjaci iz Sandžaka. Ima ih dosta, i ako na žalost prvi put sada ovde kao gradonačelnik dolazim mogu da obećam da će to ubuduće biti češće i da ćemo uspostaviti jednu bolju saradnju što nam omogućava i sporazum između dve države. Videli smo koliko ovi ljudi vole Sandžak i koliko su vezani za naš kraj i tu ćemo saradnju u narednom periodu učvrstiti” kazao je Biševac.

Da Bošnjaci u Severnoj Makedoniji uživaju dobar status složio se i  predsednik SO Sjenica Rejhan Kurtović.

Nakon  obraćanja zvaničnika, u nsatvaku večeri  organizovan je prigodan kulturno zabavni program.

 

Autor: Senada Kalić

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Ljajić najavio – radovi na izgradnji puteva na Pešteri počeli

Rasim Ljajić obišao početak radova na izgradnji puteva na Pešterskoj visoravi, na teritoriji tutinske i…

2 hours ago

Atletičari Novog Pazara nižu uspehe, pravi izazovi tek predstoje

Sezona u dvorani donela je mladim Pazarcima brojne rekorde i medalje sa domaćih i balkanskih…

18 hours ago

U nedelju, 19. maja preventivni pregledi: Merenje krvnog pritiska, EKG, krvna slika i ultrazvuk abdomena

U nedelju, 19. maja u Opštoj bolnici i Domu zdravlja Novi Pazar u periodu od…

19 hours ago

Ugostiteljsko-turistička škola najbolja na konkursu ‘’Evropa i ja’’

Učenici novopazarske Ugostiteljsko-turističke škole osvojili su prvo mesto i novčanu nagradu od 600 evra za…

20 hours ago

Nejla Avdović druga na Državnom prvenstvu iz zdravstvene nege

Učenica srednje Medicinske škole "Dva heroja" Nejla Avdović  osvojila je drugo mesto na nedavnom državnom…

22 hours ago

Dom zdravlja: Povećan broj pacijenata

Promena vremena doprinela je da se poveća broj pacijenata, sa virusnim infekcijama, posebno onih sa…

22 hours ago