Društvo

Povećana koncentracija polena ambrozije u vazduhu

Poslednja merenja koncentracije alergenog polena u vazduhu, koje vrši Odeljenje za zaštitu životne sredine Gradske uprave Novi Pazar, ukazuju na povećanu koncetraciju polena od korovskih biljaka. Iz godine u godinu povećava se koncentracija alergenog polena ambrozije, iako nadležni na teriotriji grada do sada nisu uočili ni jedan primerak te korovske biljke.

Restko Arsenijević iz Odeljenja za zaštitu životne sredine kaže da najnovij rezultati merenja ukazuju na nešto povećan broj polenovih zrna ambrozije u vazduhu u odnosu na predhodne godine, ali da to za sada nije alarmantno. Uprkos tome ima ga u vazduhu. Najerovatnije ga vetar donosi sa nekih drugih prostora, jer, kako objašnjava Arsenijević, alergeni polen ambrozije, na koji niko nije imun, vetar može nositi i do 100 kilometara udaljenosti.

”Polen ambrozije je izuzetno opasan zato što je klijavost ovog polenovog zrna 40 godina, što je sićušan i jak alergen.  To je biljka koja se progresivno širi i ima takvu anatomiju, takvu biološku prilagodljivost prostoru, izuzetno dugu klijavost i možemo je za nekoliko godina očekivati i ovde na ovim prostorima”, kaže Arsenijević.

S obzirom da su simptomi polenske alergije slični simptomima korona virusa Arsenijević ističe značaj rezultata praćenja polena, kako za osobe sklone alergijama tako i za lekare koji uspostavljaju dijagnoze.

Rezultati prisustva alergenog polena u vazduhu mogu se naći na sajtovima nadležnih agencija. Iz Odeljenja za zaštitu životne sredine apeluju na građane da vode računa o korovskim biljkama u svom okruženju, te da im prijave u slučaju da negde primete ambroziju.

S.Lj.

Podeli