JOŠ JEDAN AUTOPUT IZ SRBIJE DO MORA Radovi počinju do kraja godine

Delegacija Međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC stigla je u Beograd, a jedna od ključnih tačaka pregovora sa Srbijom biće izgradnja “auto-puta mira” koji povezuje Niš i Prištinu.

Radovi bi trebalo da počnu do kraja godine, a prvo je u planu izgradnja trase Niš – Merdare, duge 77 kilometara. Početak radova se odnosi na deo auto-puta od Niša do Pločnika, dužine 33 kilometra i za to je, kako je više puta rečeno u Vladi, potrebno dve i po godine i 250 miliona evra.

Procenjena vrednost druge trase ovog auto-puta od Pločnika do Merdara od 44 kilometra iznosi oko 570 miliona.

Auto-put Niš-Merdare-Priština omogućiće Srbiji izlazak na albansku luku Drač na Jadranskom moru.

Takođe će povezati oko pola miliona građana Srbije koji žive u Pirotskom, Nišavskom i Topličkom okrugu. Put od Prištine preko Tirane do Drača i Jadranskog mora već je izgrađen.

To bi praktično bio još jedan autoput koju bi Srbiju direktno povezao s morem. Završetkom južnog i istočnog kraka Koridora 10 turisti iz Srbije do Grčke i Bugarske već sada ne silaze sa autoputa, a sa otvaranjem deonice Koridora 11 od Surčina do Obrenovca, na raspolaganju imaju i auto put Miloš Veliki sve od Surčina do Čačka, što je pravac ka crnogroskom primorju.

Ministarka Zorana MIhajlović kaže da će u sredu DFC-om razgovarati o povezivanju sa Prištinom na ukupno četiri putna pravca u dužini od 267 kilometara.

“To su izgradnja autoputa Niš – Merdare – Priština, dugog 100 kilometara, izgradnja autoputa Bujanovac – Končulj – Gnjilane – Štrpce od 78 kilometara, zatim brza saobraćajnica Raška – Jarinje – Kosovska Mitrovica na 61 kilometar, kao i rehabilitacija puta Ribariće – Brnjak – Zubin Potok u dužini od 28 kilometara”, ocenila je Mihajlović.

Mihajlović ističe da će u fokusu biti nastavak finansiranja autoputa od Niša do Merdara i Prištine, za šta treba obezbediti još više od 750 miliona evra.

Podsetimo, direktor američkog DFC Adam Boehler i predsednica Izvozno-uvozne banke (EXIM) Kimberli Rid potpisali su 15. septembra pisma o namerama dve stane za pomoć u finansiranju izgradnje auto-puta mira, koji je dugo bio ključni deo razgovora o normalizaciji odnosa.

Dve strane su prethodno, u januaru 2020, uz posredstvo Ričarda Grenela (specijalnog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova američkog predsednika) potpisale pisma o namerama o obnovi aviosaobraćaja i razvoju drumskog i železničkog saobraćaja.

“Nije se ovo desilo odjednom. O izgradnji autoputa od Niša do Prištine govorili smo i ranije. Naša zemlja je pokazala da je otvorena i da nam je prioritet povezivanje sa regionom. Američka razvojna agencija ima mogućnost investiranja van SAD u iznosu od 60 milijardi dolara i mi treba da iz toga izvučemo ono najvažnije za nas, a to je da gradimo infrastrukturu”“, rekla je resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Vrednost tih investicija iznosi 3,7 milijardi evra, a sa brzom prugom Beograd-Niš investicije će preći 5,5 milijardi evra.

Dosadašnje američke investicije u Srbiji iznose milijardu dolara i zahvaljujući njima je zaposleno više od 20.000 ljudi.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kazao je da će otvaranje kancelarije DFC u Srbiji doneti vidljive i konkretne koristi i za ekonomiju celog regiona – kroz jeftine kredite malim i srednjim preduzećima, finansiranje infrastrukturnih i podršku investicionim projektima privatnog sektora – od energetike, preko prehrambene industrije i logistike do visokih tehnologija.

Ulažu i u energetiku, zdravstvo, podržavaju male biznise

Kako se navodi na zvaničnom sajtu DFC (U.S. International Development Finance Corporation), ova organizacija je zapravo američka razvojna banka. DFC sarađuje sa privatnim sektorom i finansira rešenja za najveće izazove sa kojima se zemlje u razvoju suočavaju danas.

Ulažu u različe sektore, poput energetike, zdravstva, ključne infrastrukture i tehnologije. DFC takođe omogućava finansiranje za male biznise i žene preduzetnice, kako bi kreirali nova radna mesta na rastućim tržištima.

Američka institucija daje direktne pozajmice i garancije malim i srednjim preduzećima, podržava tehnički razvoj, a pruža podršku i investicionim fondovima. Učestvuje u projektima u skoro 100 zemalja širom sveta.

 

 

Izvor: Blic

Foto: TANJUG / DUŠAN ANIČIĆ, PROFIMEDIA, GOOGLE MAPS / RAS SRBIJA

 

Podeli

Alma Ademovic

Recent Posts

Palestinci napuštaju istočne dijelove Rafaha uoči moguće izraelske invazije

Stotine Palestinaca počele su napuštati kvartove na istoku Rafaha, na jugu Pojasa Gaze, uoči moguće…

2 hours ago

Izraelska vojska 213 dana izvodi napade na Gazu: Ubijeno 34.735 Palestinaca

Broj Palestinaca koji su ubijeni u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze od 7. oktobra…

2 hours ago

U ponoć u Severnoj Makedoniji stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga izbora

U Severnoj Makedoniji u ponoć stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga predsedničkih i…

4 hours ago

Dva jaka zemljotresa pogodila Tajvan u razmaku od desetak minuta

Dva jaka zemljotresa u razmaku od desetak minuta pogodili su danas kineski region Tajvan, objavio…

4 hours ago

U EU nezaposleno oko 13,2 miliona ljudi

Stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina u EU u martu 2024. iznosila je 14,6 odsto…

4 hours ago

Sutra u Srbiji promenjivo oblačno i toplo vreme, popodne mogući pljuskovi

Sutra se u Srbiji očekuje promenjivo oblačno i toplo vreme, ali Republički hidrometeorološki zavod upozorava…

4 hours ago