Društvo

Seminar o izveštavanju iz multietničkih sredina

”Unapređenje poslovnih i etičkih standarda pri izveštavanju iz multietničkih sredina” bila je tema seminara, koji je za novinare iz Novog Pazara, ali i čitave sandžačke regije, organizovala Nevladina organizacija ”Journalistic plan”.

Kada govorimo o izveštavanju iz multietničkih sredina, pokrainski javni servis Vojvodine može biti primer dobre prakse, s obzirom da se program emituje na 16 različitih jezika. Prema rečima dr Smiljane Milinković sa Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, izveštavanje iz multietničkih sredina je osetljiva i važna tema o kojoj je neophodno konstantno govoriti.

”Osnovna norma bi trebalo da bude profesionalni i etički kodeks. Ukoliko se samo malo sklizne, vrlo lako može doći do širenja i dskriminacije i govora mržnje. Važno je poštovati novinarski kodeks, pravila profesionalnog izveštavanja, a sa druge strane jako je važno upoznati određenu zajednicu, mi to kažemo, ”ući u njihove cipele”, da ne bismo izazvali nešto što je kontra nekom javnom interesu, interesu te zajednice, ili neke manjinske ili marginalizovane grupe”, izjavila je Milinković.

Medijsko ne diskriminaciji – osnovna je poruka seminara koji je okupio novinare sandžačke regije, za koju je takođe karakteristična multikulturalnost. Interkulturalnost je međutim, ono što svima nedostaje – poručila je Milinoković u Novom Pazaru.

Istog dana Udruženje “Journalistc plan” za novinare je organizovalo i tribinu “Medijsko NE diskriminaciji”, na kojoj je uvodničar bila novinarka i urednica Katarina Radović.

Oba događaja realizovana su u okviru projekta koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

S.Lj.

Podeli