DruštvoVesti

Objavljen video prikaz trase auto – puta od Požege do Boljara koji će proći kroz Pešter

Objavljen je video prikaz budućeg auto – puta Požega – Boljare dužine 107 kilometara, a čija dionica prolazi kroz Pešter. Planirano je da radovi na izgradnji dionice od Požege do Duge Poljane krenu 2021. godine.

Gradnja auto-puta koji će proći kroz Sandžak počela je prije manje od godinu dana, kompletna izgradnja auto – puta trebalo bi da se okonča u narednih pet godina, predviđeno je tim kapitalnim projektom.

Kako je navedeno u video animaciji koja se nalazi ispod teksta a koja je preuzeta sa youtube kanala „Skyscrapers Construction Serbia”, trećinu trase auto – puta ka Crnoj Gori činiće tuneli i mostovi. Na ovom auto – putu nalaziće se najduži tunel u Srbiji „Laz“ dugačak 2.850 metara. Na dionici od Požege do Boljara treba izgraditi 97 mostova koji će biti dugi oko 20 kilometara. Pored toga, projektovana je izgradnja 51 tunela čija dužina će premašiti 27 kilometara.

 

Pogledajte foto galeriju budućeg auto – puta koji će proći kroz Pešter!

 

 

Trasa auto – puta Požega – Boljare ide od Požege preko Arilja, Ivanjice i sredinom Pešterske visoravni do Boljara, gdje treba da se poveže sa Crnom Gorom.

 

 

 

Sa crnogorske strane auto – put na dionici od Bara do Boljara, čija izgradnja ulazi u završnu fazu, biće dugačak 169 kilometara i povezaće Crnu Goru sa Evropom, preko Sandžaka i Srbije.

 

 

Prilikom posjete ovom kraju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je kako auto -put znači suštinski boljitak i promjenu.

’’Ova deonica će značiti spas za Novi Pazar, Sjenicu ali i Ivanjicu i Arilje i čitav taj deo Srbije. Rekao bih za deo zemlje koji je zapostavljen, i gde ima manje fabrika i posla u odnosu na druge delove Srbije. Ovaj auto – put će promeniti sve na Pešteri, to znači dolazak kompanija, dolazak investitora i tada će vam biti blizu i Beograd i Sarajevo. Tada će vam sve biti blizu i biti potpuno drugačije’’ kazao je Vučić.

Potpredsjednik Vlade, ministar Rasim Ljajić rekao je tada da auto – put kroz Pešter znači život za građane Sandžaka. On je objasnio da se na taj način ostvaruje ključni interes svih građana Sandžaka, i Srba i Bošnjaka, te da su bez te žile kucavice koju put predstavlja perpektive Sandžaka daleko slabije nego sa izgrađenim auto-putem.

”Prolazak auto-puta preko Pešteri znači život za građane Sandžaka, za ljude koji žive u Sjenici, Tutinu, Novom Pazaru, dakle bukvalno za celi Sandžak” kazao je u intervjuu za Radio televiziju Novi Pazar potpredsednik i ministar u Vladi Republike Srbije Rasim Ljajić.

Kako je planirano, kod Požege će se Koridor 11, ka Crnoj Gori, ukrštati sa auto-putem Beograd–Sarajevo, a kod Čačka, sa Moravskim koridorom, čija se izgradnja očekuje ove godine.

Vrijednost projekta iznosi 1,6 milijardi eura, stručnjaci su predvideli da će krajnji troškovi dostići i 2 milijarde eura.

 

Pogledajte video prikaz auto – puta od Požege do Boljara koji će proći kroz Pešter.

 

https://www.youtube.com/watch?v=GhpKGl8IPXA

A. N.

Video preuzet sa: Skyscrapers Construction Serbia

Podeli