Društvo

Nove obuke za mlade programere

Osnovi Pajton programiranja i Osnovi robotike i programiranja dva su nova programa obuke u Inovacionom start-up centru u Novom Pazaru. Prvi je namenjen srednjoškolcima, a drugi starijim osnovcima, od 5. do 8. razreda, talentovanim za IT programiranje. Kursevi počinju od utorka, a rok za prijavu kandidata je 20.septembar.

Oba programa su namenjena mladima koji iskazuju talenat u oblasti IT programiranja. Srednjoškolci se mogu prijaviti za Osnove Pajton programiranja, a posebno zanimljiv program robotike i programiranja nudi se starijim osnovcima.

”Osnove robotike i programiranja smo zamislili kao program popularizacije IT-ija među mladima i namenjen je deci od 5.do 8. razreda. Plan je da se oni naučiti kako da kažu mašini šta da radi,  kako se komunicira s robotom i kako da programiraju da ih mašina sluša, jer danas, gde god se okrenemo vidimo automobile koji sami koče na prepreku, usisivače koji sami rade kad nismo tu i sl. Namera je da mlade generacije navikavamo na to da oni budu ti koji će da rade programiranju robota, a  ne samo da ih koriste”, izjavio je koordinator Inovacionog start-up centra u Novom Pazaru prof.dr Šemsudin Plojović.

Dugoročno, objašnjava Plojović, ovakve obuke mladima daju mogućnost da u poslovnom svetu, po završetku akademskih studija, budu konkurentniji na tržištu, odnosno da dobro zarađuju i lepo žive od svog rada.

”Cilj nam je da njih, od korisnika kompjutera i telefona koji gledaju sadržaje zabave, prebacimo u one korisnike koji će kreirati sadržaje koji su interesantni i korisni za njih, sada u procesu učenja, a kasnije i u procesu valorizacije za tržište. Važno je da se na vreme krene pravim putem. Ovo je najbolji način da oni uđu u svet tehnologije, robotike i da malo po malo usavršavaju svoja znanja na pravi način”, kazao je Plojović.

Zainteresovani se mogu prijaviti mejlom, telefonom ili neposrdono u Inovacionom start-up centru, koji se nalazi u Staroj lučnoj zgradi do 20.septembra. Nakon tromesečne obuke planirana su takmičenja, ali i vredne nagrade za najuspešnije.

S.Lj.

Podeli