COVID-19Društvo

Spahić: Poštovati preporuke do vakcinacije

Komentarišući dva pristupa u proizvodnji vakcine protiv korone, direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr Šefadil Spahić je rekao da očekuje da će ona biti dostupna za oko 6 do 8 meseci, te poručio građanima da bi do tada trebalo da se maksimalno pridržavaju preporučenih protivepidemioloških mera zaštite. Građani Novog Pazara međutm, naročito oni stariji, skeptični su po pitanju vakcine.

Prema rečima direktora Zavoda za javno zdravlje dr Šefadila Spahića oko 80 timova naučnika u svetu radi na pronalaženju pouzdane vakcine protiv sars virusa. On je objasnio da postoje dva pristupa. Prvi je karakterističan za ruske i kineske naučnike, koji su već u fazi ispitivanja vakcine na dobrovoljcima i koji veruju da će za oko dva meseca doći do pouzdane vakcine.

”Prvi pristup se sastoji u tome da uzimaju jedan neutralni virus i u njemu stavljaju jedan deo genoma, deo nukleinske kiseline, bitan za proizvodnju određenih vrsta proteina E2 i E3 koje naš imuno sistem prepoznaje kao strano telo i zahvaljujući tome stvara zaštitna antitela. To se pokazalo dosta dobro za sada”, kazao je Spahić.

Na pitanje koliko je pametno biti dobrovoljac u eksperimentalnoj fazi, Spahić je odgovorio da bi on to prihvatio.

Drugi pristup primenjuju američki i naučnici iz zapadnoevropskih zemalja.

”Oni pokužavaju da jedan deo genoma virusa direktno ubrizgaju u ljudski organizam, da provociraju organizam na stvaranje zaštitnih antitela. I oni su blizu, naročito Nemačka i SAD. Lično mislim da će za jedno 6 do 8 meseci doći do adekvatne vakcine. Kad podignemo kolektivni imunitet na 70 ili 80 odsto, onda možemo biti zadovoljni, a do tada moramo biti svesni da moramo da se pridržavamo svih protivepidemijskih mera”, rekao je Spahić.

Virus je među nama i moramo da naučimo da živimo s njim, naglasio je dr Spahić i poručio da je primena preporučenih mera protivepidemiološke zaštite jedini do sada potvrđeni način da se zaštitimo od korone.

S.Lj.

 

Podeli