COVID-19Vesti

Gnjatović: Istraživanja pokazala da antitela mogu trajati minimum godinu dana

Doktorka Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije je izjavila u emisiji N1 Studio Live da su njihova istraživanja pokazala da antitela u organizmu “traju” i da oni koji su preležali koronavirus imaju neku vrstu zaštite.

“Ljudi koji su imali težu kliničku sliku razvijaju veću količinu antitela, ali to ne znači da svi asimptomatski slučajevi i slučajevi sa blažom kliničkom slikom imaju niske vrednosti”, objašnjava Gnjatović.

Gnjatović dodaje da su u njihovoj laboratoriji rađene analize 15.000 ljudi.

“Naravno nisu svi bili pozitivni na koronavirus. Pratimo 50 pacijenata od marta, drastičnog pada koncentracije antitela u krvi nije bilo. Pretpostavljamo da će, na osnovu podataka koje imamo, ta antitela trajati minimum godinu dana, verovatno i duže”, kaže Gnjatović i objašnjava da su antitela samo jedan od parametara koji učestvuju u odbrani organizma.

Ona ističe i da nije sve u količini antitela.

“Važno je kog su kvaliteta odnosno koliko ima neutrališućih antitela koja su sama po sebi sposobna da spreče ulazak virusa u organizam. Praćenje neutrališućih antitela je važno i za razvoj vakcine”, kaže ona.

Prema njenim rečima, asimptomatski pacijenti koji su razvili velike količne antitela su verovatno najbolji donori krvne plazme odnosno razvili su antitela najboljeg kvaliteta.

 

Izvor: N1

Foto: Shutterstock

Podeli