COVID-19DruštvoVesti

Spahić: Na vreme se vakcinisati protiv sezonskog gripa

Epidemiološki nestabilnu situaciju u Novom Pazaru dodatno komlikuje period sezonskog gripa, koji počinje sredinom oktobra. Iz zavoda za javno zdravlje apeluju naročito na hronične bolesnike da se na vreme vakcinišu.

Poštovanje preporučenih mera zaštite, naročito je važno sada kada se približavamo periodu sezonskog gripa. Direktor Zavoda za javno zdarvlje dr Šefadil Spahić ističe da će biti teško napraviti razliku kada se dva virusa nađu u istoj sredini.

”Od sredine oktobra, novembar, decembar i januar su udarni meseci što se tiče Novog Pazara. Ove godine znamo i koji je u opticaju soj virusa, ali ne znamo kako će se ponašati kada se nađu u istoj sredini dva različita virusa. Ako uzmemo sve teorijske činjenice i to da može doći do resortiranja, odnosno rekombinacije samih virusa. Sve to nam to daje za pravo da ne spavamo baš mirno”, izjavio je dr Spahić. On je objasnio da će PCR test biti presudan u određivanju dijagnoze.

Iz Zavoda za javno zdravlje preporučuju rizičnim grupama, hroničnim bolesnicima, posebno plućnim bolesnicima i asmatičarima, da se vakcinišu .Plan je da se za petnaestak dana obezbedi oko 5 hiljada doza vakcine protiv sezonskog gripa.

S.Lj.

Podeli