Društvo

I u OŠ Rifat Burdžović Tršo poštuju mere

U OŠ Rifat Burdžović Tršo učenici od prvog do četvrtog razreda u školu idu u redovnom programu dok je za ostale organizovana kombinovana nastava. U ovoj obrazovnoj instituciji učenici ali i prosvetni radnici pridržavaju se svih propisanih mera Republičkog kriznog štaba pa su tako prostorije škole bezbedne za đake.

Obavezna socijalna distanca, zaštitne maske i dezinfekciona sredstva obaveza su svake škole u Srbiji. Te propise poštuju i u OŠ Rifata Burdžović Tršo. Učionice i sve pomoćne prostorije radnici u ovoj školi redovno dezinfikuju i održavaju.

„Obavljene su sve pripreme pre početka školske godine. Škola je na vreme dezinfikovala celu površinu i sve učionice, a Zavod za javno zdravlje je to sve obavio. Škola je nabavila sva dezinfekciona sredstva pa je tako sve obezbeđeno. Takođe smo obavili potrebne sastanke kako sa nastavnim osobljem i ostalim radnicima ove škole tako i sa roditeljima dece koja pohađaju ovu školu sa ciljem da se moraju pridržavati svih donetih mera od Republike“, kazao je direktor ove škole Nusret Zuković.

Kršenje mera u ovoj obrazovnoj instituciji nije moguće kaže Zuković jer se učenici i roditelji bez zaštitne opreme vraćaju kući.

„Ne samo deca već i svi zaposlenii roditelji ulaskom u školsko dvorište su u obavezi da nose maske. Deca kada se smeste u školske klupe mogu da skinu masku ali kada odgovaraju obavezno vraćaju maske na lice. A nastavnici tokom celog časa obavezni su da nose maske ili vizire ukoliko neko ima disajnih problema“, objasnio je Zuković.

I ovoj obrazovnoj ustanovi organizovana je kombinovana nastava. To se odnosi na učenike od petog do osmog razreda.

„To je nastava na daljinu gde deca putem RTSa slušaju nastavu. Kod većih razreda imamo jednu grupu koja ide ponedeljkom, sredom i pretkom koja neposredno sluša rad a utorkom i četvrtkom je druga grupa. Ovo je za nastavnike dobro iz razloga što mogu da provere da li su učenici pratili online nastavu“, kazao je Zuković.

„Mi u školi ukupno imamo 29 učenika koji slušaju nastavu na daljinu jer su se oni tako opredelili a razlog je taj što je neko od roditelja bio covid pozitivan ili neko od robine“, dodao je Zuković.

Izlazak iz dvorišta nije dozvoljen deci ni tokom odmora. Užina se donosi od kuće, a sve u cilju da deca budu bezbedna i da im se očuva zdravlje. Stoga prosvetni radnici apeluju na decu da se strogo pridržavaju svih epidemioloških mera.

A. Ademović

Podeli