Kultura

Novopazarke na Tkačkoj koloniji u Staparu

U Staparu kod Sombora održava se Tkačka kolonija u organizaciji Etno mreže i NALED-a, pod pokroviteljstvom ambasada Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. Šesta po redu tkačka kolonija okupila je više od 10 ambasadora, zainteresovanih za srbijansku tradiciju i rukotvorine, a svojim ručnim radovima predstavile su se I članice Udruženja Pazarski bazaar rukotvorina.

I ovogodišnja Tkačka kolonija okupila je vrsne tkalje iz svih krajeva naše zemlje. Među njima i Novopazarke, članice udruženja ”Pazarski bazar rukotvorina”. Organizuje se s ciljem promocije tradicionalnog ćilimarstva, kao prepoznatljivog elementa nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Prisustvo velikog broja inostrranih i domaćih zvaničnika, među kojima su: potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, ambasador SAD Entoni Godfri, ambasadorka Kanade Kati Čaba i predsednica Etno mreže Violeta Jovanović, po mišljnju presednice udruženja ”Pazarski bazar rukotvorina” Raze Nikšić potvrda je da se ručni rad vrednuje svuda u svetu.

” Ovakve manifestacije su značajne jer čuvamo stare zanate, a to je važna karika za razvoj turizma u svim oblastima, kao i za ekonomsko osnaživanje žena”, rekla je u fono izjavi za RTVNP predsednica udruženje ”Pazarski bazar rukotvorina” Raza Nikšić.

S.Lj.

Podeli