SvetVesti

Svet: Broj preminulih u Africi prešao 31.000, u Brazilu duplo manje nego prehodnog dana

U Brazilu je u poslednja 24 časa potvrđen 14.521 novi slučaj koronavirusa, što je dvostruko manje nego juče kada ih je bilo više od 30.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

U tom periodu preminulo je još 447 osoba, prenosi Rojters.

Od početka epidemije u toj zemlji je zabeleženo 4,14 miliona zaraženih, a preminulo je 126,650 osoba.

Brazil je dugo bio druga zemlja na svetu po broju potvrđenih slučajeva, ali je Indija, koja poslednjih mesec dana beleži rekordne dnevne poraste na svetskom nivou preuzela tu poziciju.

Brazil je i dalje drugi na svetu po broju preminulih, dok su najugroženija zemlja sveta po oba parametra SAD.

Indija iza SAD po broju zaraženih kovidom-19

Indija je dospela na 2. mesto najugroženijih zemalja na svetu po broju zaraženih korona virusom, odmah iza SAD.

Sa 90.802 novozaražena u poslednja 24 sata u Indiji oboren je prošlomesečni rekord, međutim, vlasti nastavljaju da ublažavaju restriktivne mere kako bi pokrenuli ugroženu nacionalnu ekonomiju, preneo je AP.

Juče je, nakon 5 meseci, ponovo je otvoren metro u Nju Delhiju, a putnicima je dozvoljeno korišćenje podzemne železnice uz obavezno nošenje maski, proveru telesne temperature i održavanje fizičke distance.

Delhijski metro dnevno preveze u proseku oko 2,6 miliona putnika, pa je zato povećan rizik od daljeg širenja korona virusa.

Broj preminulih u Africi prešao 31.000

U Africi su u poslednja 24 sata prijavljeno 224 smrtna slučaja povezana sa korona virusom, pa je broj preminulih na tom kontinentu prešao 31.000, saopštila je Regionalna kancelarija Svetske zdravstvene organizacije za Afriku.

U Africi je od početka pandemije potvrđeno 1.292.217 slučajeva kroona virusa, od kojih 7.199 u proteklom danu, prenosi Tass.

Najpogođenija afrička zemja je Južnoafrička Republika sa 636.884 zaražene osobe i 14.779 preminulih.

Oko 200 službenika UN zaraženo kovidom-19 u Siriji

Više od 200 službenika Ujedinjenih nacija u Siriji zaraženo je virusom kovid-19, saopštili su zvaničnici.

U toj zemlji zdravstvena struktura je već uništena ratom, a UN nastoje da ojačaju kapacitete u borbi protiv virusa, prenosi Rojters.

“Zabeleženo je više od 200 slučajeva kovida-19 među osobljem UN-a, od kojih su neki hospitalizovani, a troje ih je medicinski evakuisano”, naveo je visoki zvaničnik UN-a u pismu koje je Rojters dobio od zaraženog lokalnog osoblja.

Kako je navedeno, stvaran broj obolelih je verovatno i veći, računajući i članove nevladinih organizacija koje sarađuju sa UN.

Ta organizacija izrazila je zabrinutost zbog širenja virusa u toj zemlji u kojoj je zdravstveni sistem dosta oštećen u ratu i u kojoj je otežano snabdevanje lekovima.

U Meksiku od kovida-19 još 4.614 obolelih

Meksičko Ministarstvo zdravlja objavilo je danas da je u poslednja 24 sata potvrđeno 4.614 novih slučajeva virusa kovid-19, kao i da je preminulo 232 osoba.

Kako se navodi, pretpostavlja se da je taj broj mnogo veći, prenosi Rojters. Od početka epidemije u Meksiku je obolelo 634.023, a preminulo 67.558 osoba od novog korona virusa.

U Kini registrovano novih 12 slučajeva kovida-19

U Kini je registrovano 12 novih slučajeva virusa kovid-19, a svi slučajevi su zabeleženi kod putnika koji su putovali u inostranstvo, saopštila je danas Nacionalna zdravstvena komisija.

Kako se navodi u toj zemlji već 22 dana nije zabeležena lokalna transmisija virusa, prenosi Rojters.

Takođe, potvrđeno je i 17 asimptomatskih slučajeva virusa koje kineske vlasti ne svrstavaju u zvanične brojeve.

Od početka pandemije u Kini je registrovano 85.134 osoba obolelih od virusa kovid-19, dok je njih 4.634 osoba preminulo.

 

Izvor: Tanjug

Foto: EPA-EFE (Massimo Percossi)

 

 

Podeli