Categories: Svet

Ultradesničari spalili Kur’an ekstremisti zapalili čitave ulice, a onda je usledio HEROJSKI POTEZ IMAMA SA BALKANA

U petak su ulice jedne četvrti Malmea bile u plamenu usled nereda kakve ne pamti ovaj miran grad na jugu Švedske. Iskru besa je zapalio danski političar poznat po ekstremno desničarskim stavovima, dok je vatru pokušao da ugasi jedan imam poreklom sa Balkana.

Više od 300 muslimana sukobilo se sa policijom u južnom švedskom gradu nakon što je počeo da kruži video na kome muškarac pali Kuran u blizini jedne od gradskih džamija. U pitanju je sledbenik krajnje desnog danskog političara Rasmusa Paludana, koji je u susednu zemlju došao kako bi organizovao skup na kome će propagirati svoje ekstemističke ideje uperene protiv islama i muslimana.

Policija u Malmeu dve nedelje se kolebala da li da dopusti Paludanu održavanje antiislamskog protesta. Dozvola je konačno odbijena u sredu, Paludan je zaustavljen u svom automobilu u petak popodne, deportovan je i zabranjen mu je ulazak u Švedsku naredne dve godine.

FOTO: EPA;

Međutim, to nije sprečilo njegove pristalice da se ipak okupe na glavnom trgu u Malmeu. Jedan od njih je spalio jedan primerak Kurana, dok su ostali drugi primerak šutirali između sebe poput fudbalske lopte. Trojica učesnika ovog “performansa” uhapšena je po optužbama za zločin iz mržnje.

Neredi i naselje

Snimak paljenja Kurana brzinom svetlosti se pojavio na društvenim mrežama, nakon čega je besna grupa muslimana izašla na ulice Rosengarda, predgrađa Malmea. Haotična grupa mladića i tinejdžera, koji su nosili maske za lice i dukseve sa kapuljačama, uperila je svoj bes prema policiji.

– Pobunjenici su šipkama od polomljenih saobraćajnih znakova razlupali autobuska stajališta, a zatim su kamenje i baklje bacali na policajce. Dalje niz put, automobili, gume i kante za smeće bili su zapaljeni.

blic
Podeli

Galib Gicic

Recent Posts

Da li srebro može skinuti zlato sa trona? Cena ovog plemenitog metala najveća u poslednjih 10 godina – i nastavlja rasti

Trend rasta cene zlata na svetskim berzama prati i trend rasta cene srebra. Cena zlata…

59 mins ago

Zaključen birački spisak za predstojeće izbore

Jedinstveni birački spisak za predstojeće lokalne izbore zakazane za 2. jun 2024. godine zaključen je…

1 hour ago

Katarski ministar dobitnik priznanja “Husein paša Boljanić”

Drugog dana zvanične posjete Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, katarski ministar za vakufe i islamska…

2 hours ago

STOMAČNI VIRUS HARA SRBIJOM Ovo su simptomi, faze i savet lekara za oporavak: “Za ovom hranim svi posegnu, ali baš to TREBA IZBEGAVATI”

Osećaj netrpeljivosti u stomaku praćeno povraćanjem, mučninom, malaksalošću, a mogućom i temperaturom tegobe su na…

2 hours ago

Pred nama topao i sunčan dan do 28°C: Sutra nova promena vremena

Prvog dana vikenda očekuje nas sunčano i suvo vreme, a najviša temperatura iznosiće 28 stepeni.…

2 hours ago

U HOTELU „BOROVI“ ODRŽAN SAMIT: Američka podsekretarka Elizabet Alen sa mladima

Američka podsekretarka za javnu diplomatiju i javne poslove Elizabet Alen izjavila je danas u hotelu…

18 hours ago