COVID-19DruštvoVesti

Kon: Molba za razumevanje posebno mladih ljudi

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon upozorio je da je u Srbiji stanje daleko od povoljne epidemiološke situacije i na svom “Fejsbuk” profilu dodao da bi moglo doći do povećane aktivnosti virusa zbog povratka putnika iz inostranstva i polaska u škole.

“Broj koji se testira u Kovid ambulantama Beograda na dnevnom nivou zbog sumnji na kovid ne opada u poslednje dve nedelje. Sa povratkom putnika iz inostranstva i polaskom u školu moguće je da dođe do povećane aktivnosti virusa. Zato se mere moraju sprovoditi, posebno zabrana okupljanja više od 30, koja je uz strogo poštovanje protivepidemijskih mera odobrena samo bioskopima i svim institucijama kulture u većem broju”, napisao je Kon.

On je dodao da, ipak, nema povoljnijeg trenutka za polazak u škole, jer će se za svega nekoliko nedelja situacija verovatno nešto pogoršati.

“Postoje, sada već ponovljeni pokazateljii da mlađa deca nisu dobri prenosioci virusa, a iskustva iz vrtića je da deca ekstremno retko obolevaju od Covid 19 i to uglavnom sa blagim simptomima. Ponovno punjenje bolnica koje pod naletom epidemije postaju Covid bolnice moramo zajedno sprečiti. Da pomognemo sebi i zdravstvenim radnicima. APEL, MOLBA pa i PREKLINjANjE za RAZUMEVANjE posebno mladih ljudi. Možemo mi to… “ poručio je Kon.

Izvor: Novosti.rs

Foto: Beta/Vlada Srbija/Slobodan Miljević

Podeli