KulturaVesti

Otvorena likovna kolonija “Sjenica 2020”

Likovna kolonija „Sjenica 2020“ u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća otpočela je svoj rad.

Deset umetnika iz Sandžaka i zemalja regiona, kako je između ostalog saopšteno,  slikat će dela inspirisana sjeničkim krajem i Sandžakom, a sve u cilju sećanja na Sjeničku konferenciju održanu 1917. godine.

Četvrti saziv sjeničke likovne kolonije otvorio je potpredsednik Vijeća zadužen za kulturu Fuad Baćićanin.

On je tom prilikom istakao značaj Sjeničke konferencije za Sandžak, ali i veliki značaj likovne kolonije koja se organizuje tim povodom, te umjtnicima poželeo dobrodošlicu u Sjenicu.

Medžid Fakić, selektor kolonije i član Odbora za kulturu Vijeća obratio se prisutnima i detaljno upoznao umetnike sa idejom održavanja kolonije.

Prisutni su tokom otvaranja posebnu čast ukazali i rahmetli  Hasimu Mekiću, predsedniku Izvršnog odbora Vijeća u periodu od 2014. do 2020. godine.

Kako se navodi u informaciji BNV-a, Mekić je bio naročita podrška projektima u oblasti kulture i naročito poklanjao pažnju manifestacijama kojima se afirmišu umetnici iz Sandžaka.

Predstavnici Vijeća su tokom otvaranja kolonije riječima sećanja na rahmetli  Hasima Mekića još jednom ukazali na poštovanje i čast koje je on uživao u našoj zajednici.

Podeli