DruštvoVesti

Prodaju osvežavajuće napitke da bi pomogli deci oboleloj od raka

U vreme kada se svet suočava s posledicama izazvanim pandemijom koronavirusa, koji je mnoge primorao da promene životne navike, dvadesetak novosadskih mališana odlučilo je da u novonastalim okolnostima organizuje humanitarnu akciju pomoći za decu obolelu od raka, prodajući razne napitke i poslastice prolaznicima na improvizovanoj tezgi pored Osnovne škole “Žarko Zrenjanin” u Novosadskom naselju Liman 3.

Sudeći po efektima akcije novosadskih mališana, može se reći da je ovaj, dečjim rukopisom i crtežima ukrašen štand, postao svojevrsna katedra s koje se svetu odraslih šalju poruke nesebičnosti, plemenitosti, čovekoljublja i saosećanja, piše Anadolu Agency.

Akcija se odvija više od dve nedelje, a mališani na svom humanitarnom štandu u ponudi imaju limunadu, sok od nane, cedevitu, kakao napitak, hladan čaj, kolačiće i đumbirladu koja je, kako ističu specijalitet kuće. Na štandu su, pored cenovnika, istaknute i uplatnice, odnosno dnevni pazar koji se svakodnevno uplaćuje na račun Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR). Do sada su mali humanitarci prikupili preko 80.000 dinara, odnosno oko 700 evra.

Jedna od inicijatorki ove plemenite akcije, jedanaestogodišnja Anđelija Popović navodi da su odlučili da na ovaj način i sebi učine leto zanimljivijim, ali je, zapravo, najteža odluka bila izabrati za koga da se prikuplja novac od prodaje osvežavajućih napitaka.

“U toku je bilo više akcija prikupljanja pomoći za decu pojedinačno i bilo je teško napraviti odluku kome je najpotrebnija naša akcija. Na kraju smo se opredelili za NURDOR zato što znamo da je deci oboleloj od raka jako teško, treba im mnogo sredstava za lečenje, a ja nisam videla da neko prikuplja novac za tu organizaciju. Pozvala sam drugarice, izneli smo stvari, napravili štand i tako je sve počelo“, navodi Anđelija.

Broj prodavača rastao je iz dana u dan, a od početne limunade porasla je i ponuda na humanitarnom štandu. O ovoj akciji brzo se pročulo među Novosađanima koji su dolazili iz raznih delova grada da vide svoje mlade sugrađane u humanitarnoj akciji i kupovinom napitaka i poslastica doniraju novac NURDOR-u.

“Na Vajber grupi se dogovorimo šta će ko da pripremi za sledeći dan. Sve zavisi ko šta može da napravi, pa od toga zavisi i šta će se kog dana naći u ponudi”, kaže nam Anđelija Popović.

Anđelijina vršnjakinja Mia Reljić navodi da su prvog dana ljudi bili nepoverljivi prema njihovom štandu i da je to zaista dobrotvorna akcija posvećena deci oboleloj od raka, ali je iz dana u dan poverenje, ali i prodaja napitaka rasla, pa su i prihodi koji su uplaćivani na račun NURDOR-a rasli.

“Sada dnevno zaradimo i do sedam-osam hiljada, što je baš mnogo u odnosu na to kako je bilo na početku. Najviše prodamo limunade i đumbirlade, koja nam je, inače, specijalitet kuće“, ističe Anđelija.

Osim gesta humanosti, ovaj štand učvrstio je i drugarstvo među decom, ali pružio priliku i za sticanje novih drugara pa je tokom dve nedelje, uz podršku njihovih roditelja, dvadesetoro dece bilo uključeno u rad ovog humanitarnog društva pod vedrim nebom.

Gest mališana dirnuo je mnoge, a posebno predsednicu Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka Joland Kororu. Ona ističe da se kod akcija NURDOR-a prolazi odgovarajuća procedura, ali je u slučaju ove akcije sve to preskočeno. Zapravo, za akciju su saznali tek kada je usledio poziv majke jednog deteta koje učestvuje u humanitarnoj akciji da pita za broj žiro-računa Udruženja.

“Tačno nas je to zateklo jer se ništa nismo dogovarali. Ali, oberučke smo prihvatili ovu sjajnu ideju. To je jedna grudva koja se kotrljala i napravila pravu lavinu dobrih dela i dobre akcije, koja će se, kako mi kažu deca, odvijati čitav školski raspust”, kaže za AA Korora.

On navodi da je ova akcija posebno značajna jer se odvija u jeku epidemije koronavirusa koji je zaustavio svet.

“Ova akcija nam daje nadu da će ovaj svet preživeti dokle god imamo ovako sjajnih primera, a zaista ih imamo. Samo treba probuditi dobro u ljudima”, ističe predsednica NURDOR-a.

Kako navodi, prikupljen novac biće preusmeren u nabavku nove roditeljske kuće NURDOR u Beogradu. Inače, u roditeljskim kuća NURDOR-a potpuno besplatno odsedaju mali onkološki pacijenti sa svojim porodicama uoči ili tokom bolničkih terapija.

Anadolu Agency

A. N.

Podeli