Categories: COVID-19Vesti

U ustanovama i domovima za stare 360 zaraženih, među njima i Dom za lica mentalno ometena u razvoju u Tutinu

U ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji potvrđeno je prisustvo korona virusa kod 271 korisnika i 89 zaposlenih.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zaraženi u ustanovama socijalne zaštite su dobrog zdravstvenog stanja, uglavnom bez simptoma ili sa slabim simptomima.

Dodaje se da je situacija u ustanovama pod kontrolom, da raspolažu dovoljnim količinama lične zaštitne opreme i dezinficijenasa i funkcionišu bez nekih većih problema.

Prisustvo virusa Kovid 19 potvrđeno je u gerontološkim centrima u Beogradu (RJ Voždovac i Bežanijska kosa), Mladenovcu, Knjaževcu, Subotici, Nišu, Kragujevcu, gerontološkom centru ””Srem”” u Rumi, gerontološkom centru Novi Sad (RJ Futog, RJ Liman i RJ Novo naselje), kao i u Službi Pomoć u kući Gerontološkog centra Subotica.

Takođe, prisustvo korona virusa je potvrđeno i u Ustanovi za odrasle i starije Leskovac, Domu za smeštaj starih lica Smederevo, Domskom odeljenju pri Centru za socijalni rad u Brusu i Despotovcu, Službi Pomoć u kući Gerontološkog centra Beograd, Domu za smeštaj starih lica Surdulica, Domu za stare i penzionere u Kuli i Domu za lica mentalno ometena u razvoju u Tutinu.

Prisustvo Kovida 19 je potvrđeno i u centrima za socijalni rad u Vranju, Leskovcu, Sečnju, ””Toplica”” u Prokuplju, kao i centru za socijalni rad za opštine Žabalj i Titel, kao i u centrima za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu, Chupriji, Novom Sadu i Beogradu.

Takođe, zaraženih ima i u domovima za smeštaj odraslih i starijih ””Trem”” u Donjem Dušniku u opštini Gadžin Han, ””Domu Topalović”” u Kladovu, ””Adam plus” u Kovačici i ””Domu Zlatno srce”” u beogradskom naselju Umka, zatim u Ustanovi za smeštaj i negu starih lica ””Nacionalni dom”” u Vladimirovcu, Ustanovi za decu i mlade ””Šabac”” u Šapcu, Ustanovi za odrasle i starije ””Gvozden Jovančićević”” u Velikom Popovcu i Agenciji za pružanje usluge pomoć u kući NANA S.V. u Beogradu.

Prisustvo korona virusa je potvrđeno i u domovima za smeštaj odraslih i starijih ””Bonaca””, ””Rea Martia”” i ””Mojsilović plus”” u Beogradu, Domu za stara lica ””Konak”” u Sremskoj Kamenici i Domu za lica ometena u mentalnom razvoju ””Srce u jabuci””, Jabuka, Pančevo.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 660, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u tim ustanovama 269, piše u saopštenju.

Navodi se da domovi za smeštaj odraslih i starijih ””Doživeti stotu”” i ””Stara pruga”” u Beogradu, kao i Dom za smeštaj odraslih i starijih “Radost”” u Negotinu rešenjem o zabrani rada Ministarstva za rad ne pružaju uslugu socijalne zaštite domskog smeštaja odraslih i starijih.

Ministarstvo je donelo rešenje o zabrani rada Doma za smeštaj odraslih i starijih ””Nada”” u Beogradu.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

 

Izvor: Tanjug

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Pravoslavni hrišćanski vernici proslaviće sutra Vaskrs

Patrijarh Porfirije služiće u ponoć vaskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru, najavila je…

2 hours ago

Prioritet nove vlade je dalji rast privrede, prosečna zarada do kraja 2025. godine biće 1.000 evra

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je Srbija u periodu od 2018. do…

5 hours ago

Gaza: Od 7. okrobra 2023. godine ubijeno 34.622 Palestinaca

Najmanje 26 Palestinaca je ubijeno, a 51 je povrijeđen u izraelskim napadima u Pojasu Gaze…

22 hours ago

Obilježena godišnjica masovnog ubistva učenika beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar”

Godinu dana prošlo je od kako je učenik beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" K. K.…

22 hours ago

Traga se za pljačkašima kazina

Policija u Novom Pazaru traga za počiniocima koji su u novopazarskom naselju Selakovac iz jednog…

23 hours ago

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

2 days ago