COVID-19

Spahić: Testirali smo u proseku 120 osoba dnevno

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje od 120 uzorkovanih, prisustvo korona virusa potvrđeno je u 8 slučaja na području Novog Pazara i 10 sa teritorije opštine Tutin. Iako su rezultati testova poslednjih dana ohrabrujući i ukazuju da se situacija polako stabilizuje, lekari savetuju da nema mesta opuštanju.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr Šefadil Spahić kaže da je zdravstvena prosvećenost i dalje na niskom nivou i ističe da je od početka epidemije u novopazarskom zavodu uzorkovano 7 628 osoba, ili u proseku 120 dnevno.

”Mi smo prosečno testirali negde oko 120 osoba dnevno, što je značajno više u poređenju sa gradovima sa približno istim brojem stanovnika. U periodu od prvog identifikovanog obolelog, od 1.04. ove godine, vozač zavoda je prešao blizu 50 hiljada kilometara, svakodnevno bez pauze, putujući na relaciji Novi Pazar – Kraljevo i Novi Pazar – Beograd. Ovaj zavod je uradio i preko 965 hiljada kvadratnih metara dezinfekcije javnih površina i ostvario preko 40 hiljada poziva kontakata u kućnoj izolaciji”, rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić.

Spahić je građanima poručio da budu disciplinovani i poštuju preporučene mere zaštite, jer je to jedini potvrđeni način borbe protiv još uvek nedovoljno poznatog virusa.

”Samo ako budemo disciplinovaniji i jedinstveniji, pobedićemo virus”, poručio je Spahić.

S.Lj.

Podeli