Spahi─ç: Testirali smo u proseku 120 osoba dnevno

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje od 120 uzorkovanih, prisustvo korona virusa potvr─Ĺeno je u 8 slu─Źaja na podru─Źju Novog Pazara i 10 sa teritorije op┼ítine Tutin. Iako su rezultati testova poslednjih dana ohrabruju─çi i ukazuju da se situacija polako stabilizuje, lekari savetuju da nema mesta opu┼ítanju.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr ┼áefadil Spahi─ç ka┼że da je zdravstvena prosve─çenost i dalje na niskom nivou i isti─Źe da je od po─Źetka epidemije u novopazarskom zavodu uzorkovano 7 628 osoba, ili u proseku 120 dnevno.

”Mi smo prose─Źno testirali negde oko 120 osoba dnevno, ┼íto je zna─Źajno vi┼íe u pore─Ĺenju sa gradovima sa pribli┼żno istim brojem stanovnika. U periodu od prvog identifikovanog obolelog, od 1.04. ove godine, voza─Ź zavoda je pre┼íao blizu 50 hiljada kilometara, svakodnevno bez pauze, putuju─çi na relaciji Novi Pazar ÔÇô Kraljevo i Novi Pazar ÔÇô Beograd. Ovaj zavod je uradio i preko 965 hiljada kvadratnih metara dezinfekcije javnih povr┼íina i ostvario preko 40 hiljada poziva kontakata u ku─çnoj izolaciji”, rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje dr ┼áefadil Spahi─ç.

Spahi─ç je gra─Ĺanima poru─Źio da budu disciplinovani i po┼ítuju preporu─Źene mere za┼ítite, jer je to jedini potvr─Ĺeni na─Źin borbe protiv jo┼í uvek nedovoljno poznatog virusa.

”Samo ako budemo disciplinovaniji i jedinstveniji, pobedi─çemo virus”, poru─Źio je Spahi─ç.

S.Lj.

Podeli