Servisne informacije

Upozorenje: Sutra 36 stepeni, nakon toga temperatura postaje “opasna”

U Srbiji će sutra biti sunčano i toplo, uz slab vetar, južni i jugoistočni, najniža temperatura biće od 14 do 20, a najviša od 33 do 36 stepeni, javlja RHMZ.

I u Beogradu će sutra biti sunčano i toplo, uz slab vetar, uz najnižu temperaturu od 20 i najvišu do 35 stepeni.

U narednih sedam dana biće pretežno sunčano i toplo, a temperatura će biti u manjem padu, za dva do četiri stepena.

Od petka se očekuje retka pojava poslepodnevnih kratkotrajnih pljuskova i grmljavina.

U narednih deset dana ne očekuje se pojava toplotnog talasa na teritoriji Srbije, prognozirane maksimalne vrednosti temperature vazduha su u kategoriji “opasne” od petka, 30. jula do utorka, 4. avgusta na teritoriji Beograda i u Mačvanskom i Pomoravskom okrugu.

Kako je saopštio Institut “Batut”, u većem delu Srbije prognozirane vrednosti su u kategoriji “potencijalno opasne” pojave od srede, 29. do petka, 31. jula, kao i u ponedeljak 3. i utorak 4. avgusta.

Po preporukama Svetske zdravstvene organizacije sa aspekta zdravlja ljudi toplotni talas je pojava od najmanje tri uzastopna dana kada je maksimalna dnevna temperatura vazduha iznad definisane kritične vrednosti.

Biometeorološka prognoza za sredu 29. jul:

Zbog visoke maksimalne dnevne temperature vazduha i vrlo visokog indeksa UV zračenja savetuje se svima, naročito srčanim bolesnicima, smanjenje fizičkih aktivnosti i izbegavanje direktnog izlaganja suncu. Preporučuje se boravak u hladovini i klimatizovanim prostorijama, u kojima vrednost temperature ne sme biti niža od osam stepeni u odnosu na spolјašnju, javlja B92.

Podeli