DruštvoVesti

Ovo su pravi razlozi zbog kojih je SDA tražila odlaganje izbora! Škrijelj: Ne snosimo odgovornost

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Ahmedin Škrijelj izjavio je danas da ta partija “ne oseća ni gram odgovornosti” za lošu zdravstvenu situaciju u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici i veliki broj zaraženih i preminulih od posledica izazvanih korona virusom.

“SDA Sandžaka je još 4. maja tražila da se izbori odlože do 6. septembra, ali to nije usvojeno. Zdravstvene ustanove nisu obaveštavale građane o širenju epidemije, svesno su prikrivali činjenice da bi izbori bili održani po svaku cenu. Mi, kao stranka, ne snosimo ni gram odgovornosti”, poručio je Škrijelj.

On je istakao da je “SDA Sandžaka uradila sve što je mogla” podnoseći zahtev predsedniku Aleksandru Vučiću da se izbori odlože najranije za 6. septembar.

Međutim, kako se vidi u predlogu upućenom predsedniku, do kog je došla RTV Novi Pazar, razlog nisu bili  loša epidemiološka situacija i briga o stanovništvu, već, pre svega rokovi, zbog uvođenja vanrednog stanja, kako bi SDA Sandžaka mogla da se što bolje organizuje.

Na na novinarsko pitanje zašto su pozivali građane da izađu u što većem broju na ponovljene izbore, 1. jula, kada je bilo poznato da ima mnogo inficiranih i umrlih u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, Škrijelj je odgovorio da “ne smatra da su pogrešili”.

“Da pozvali smo građane da izađu na izbore i ne vidimo u tome ništa sporno. Pozvali smo građane da izađu na izbore i pridržavaju se propisanih mera. U tome ne vidim ništa loše, ali vidim loše u tome što pojedini mediji pokušavaju da skinu odgovornost sa onih koji su jedini krivci”, dodao je Škrijelj.

On je kazao da SDA Sandžaka zahteva razrešenje sa dužnosti direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meha Mahmutovića, koordinatora te zdravstvene ustanove Mirsada Đerleka i direktora Zavoda za javno zdravlje Šefadila Spahića.

Vojska je u Novi Pazar poslala preko 40 lekara i tehničara sa VMA i drugih vojno-medicinskih ustanova i smestila na desetine  pacijenta u svojoj vojnoj, poljskoj bolnici, koja je u Novom Pazaru montirana. Međutim, SDA smatra da vojsci tu nije mesto.

“Tražimo da se srpska vojska povuče iz zdravstvenih ustanova u Sandžaku i da njihovu ulogu pruzme civilna zaštita”, kazao je Škrijelj.

Iz ove stranke ocenjuju da u vanrednoj situaciji posebnu opasnost predstavlja činjenica da zdravstvenim ustanovama u Sandžaku rukovode” isključivo realizatori velikosrpske politike i srpska vojska”.

“Bošnjački narod nema poverenja u srpske državne organe i izražava opravdani strah da mere koje preduzimaju imaju za cilj da se promeni demografska slika u Sandžaku na štetu Bošnjaka. Mere koje se sprovode u Sandžaku zasnovane su na sprovođenju  velikosrpske politike Vučićevog režima i isključivo sa ciljem da se kod Bošnjaka izazove psihoza straha, nesigurnosti i besperspektivnosti”, objasnio je Škrijelj.

SDA Sandžaka je predložila Vladi Srbije i niz mera za poboljšanje zdravstvene i ekonomske situacije u Sandžaku i pozvala na dijalog o rešavanju njegovog statusa.

Podeli