PolitikaVesti

Izbori za premijera usred pandemije u Severnoj Makedoniji

Tri dana glasanja, ključni izborni dan u sredu umesto u nedelju, bitka za premijera koja je dobila etničke boje – po mnogo čemu, parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji biće drugačiji od dosadašnjih. Zemlja koja je teško pogođena pandemijom korona virusa, a koja u izbore ulazi iz najdužeg vanrednog stanja i najstriktnijih mera u regionu, odredila je drugačiji način glasanja u odnosu na zemlje iz okruženja.

U ponedeljak, pravo glasa koristili su zaraženi virusom korona koji su se prijavili za mogućnost da ih u izolaciji, pod punom zaštitnom opremom, posete članovi biračkih odbora koje su pojačali medicinski radnici. U utorak glasaju stari, nemoćni i zatvorenici, dok će u sredu svoje biračko pravo koristiti svi ostali građani.

Novinar i politički analitičar Aleksandar Srbinovski kaže za RTV Novi Pazar da je ovo bila netipična kampanja a to podrazumeva i očekivanja koja ne bi vazila u uslovima da je politička klima u Makedoniji normalna.

“Očekujem jako bliske izborne rezultate u broju poslanika dve najveće stranke SDSM i VMRO DPMNE. Na ovim izborima  presudnu reč za formiranje koalicija gotovo sigurno će imati albanske stranke, gde isto stanje  neizvesno i vodi se tesna borba izmedju vladajuće DUI i opozicione Alijanse za Albance”- smatra Srbinovski .

Kada su u pitanju postizborne koalicije Srbinovski smatra da je za sada sve u domenu spekulacija, jer niko ne bi mogao da pretpostavi kakvi će rezultati biti na kraju glasanja. Sudeći po dosadašnjim izjavama o mogućim koalicijama između albanskih i makedonskih stranaka tu blažu prednost bar za sada ima SDSM jer je lider DUI Ali Ahmeti izrazio želju da napravi koaliciju sa Zoranom Zaevim. U praksi to, ponavljam, ne mora ništa da znači. Političari često kažu nešto pa odmah to promene kad njima odgovara” – objašnjava naš sagovornik.

Najveći problem u ovom izbornog ciklusu je činjenica da se ne može prognozirati izlaznost

“Opasnost od pandemije i loša iskustva iz država regiona koje su već prošle izbore i pri tome se veliki broj ljudi zarazio, gotovo pa sigurno ce se loše odraziti na izlaznost u Makedoniji. No, država nema izborni prag, pa izlaznost i ne igra bitnu ulogu u tom smislu ali je logično da veća izlaznost daje veći legitimitet onoj stranci koja formira buduću vladu” – kaže Srbinovski.

Glasači će birati između lista 15 kolacija i partija, a pravo glasa ima 1.814.263 birača.

K.R.

Podeli