Categories: DruštvoVesti

Remembering Srebrenica: Nacionalni dan sjećanja uživo na društvenim mrežama

Prince Charles, premijer Boris Johnson i glumica Angelina Jolie predvode Nacionalni dan sjećanje na Srebrenicu.

Britanski prestolonasljednik princ Charles, premijer Velike Britanije Boris Johnson i američka glumica Angelina Jolie predvode u Velikoj Britaniji Nacionalni dan sjećanje na Srebrenicu povodom obilježavanja 25. godišnjice srebreničkog genocida.

Obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici u Velikoj Britaniji će se obilježiti u subotu, 11 jula, u 19 sati ceremonijom obilježavanja Dana nacionalnog sjećanja na Srebrenicu putem interneta, a omogućit će ljudima širom Velike Britanije i svijeta da se okupe kako bi obilježili ovu važnu godišnjicu.

Dobrotvorna organizacija Sjećanje na Srebrenicu (Remembering Srebrenica) , koju finansira Vlada Velike Britanije, koja organizira Dan sjećanja na Srebrenicu u Velikoj Britaniji, potvrdila je da među govornicima su princ Charles, premijer Boris Johnson, Angelina Jolie, predsjednik Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, poslanik Sir Kier Starmer, lider Laburističke stranke, Reisu-l-ulema Bosne i Hercegovine, Husein ef. Kavazović, glavni rabin Ephraim Mirvis, kardinal Vincent Nichols, nadbiskup Westminstera, bivši britanski premijer David Cameron, nekadašnji američki predsjednik Bill Clinton, Lord William Hague i nekadašnja državna sekretarica SAD-a Madeline Albright.

Nacionalna komemoracija koja se održava u Velikoj Britaniji u subotu, 11. jula, kulminacija je sedmice u kojoj je održalo više od 1.000 memorijalnih aktivnosti koje su širom zemlje organizirane u čast više od 8.000 staraca, djece, žena i muškaraca ubijenih u samo nekoliko dana u Srebrenici u julu 1995.

Sjećanje na žrtve

Lokalna vijeća, društveni centri, policijske stanice, vjerska mjesta i škole organizirale su razne događaje i aktivnosti kako bi se sjećali onih  koji su brutalno ubijeni u genocidu koji je UN nazvao “najgorim zločin na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata”, navodi se u saopćenju.

Princ od Velsa, čija je službena posjeta Srebrenici u martu odgođena zbog COVID-19, je rekao:  “Stravični događaji iz jula 1995., koji su međunarodni sudovi potvrdili kao genocid, strašna su mrlja na našoj kolektivnoj savjesti. Pamtivši bol iz prošlosti i naučivši njegove lekcije, zajedno možemo riješiti da se to više nikada ne ponovi. Zbog toga je rad organizacija poput britanskog ‘Sjećanja na Srebrenicu’ tako važan; i zašto nakon 25 godina počinjenih stravični zločina, trebamo biti odlučni u solidarnosti s onima koji su toliko izgubili”.

Velika Britanija održava najveći broj komemoracija srebreničkog genocid na svijetu, a godišnje organizira više od 1.000 lokalnih memorijalnih aktivnosti i educira 100.000 mladih učenika putem lekcija o Srebrenice.

Britanski premijer Boris Johnson je rekao: “Postoje oni koji bi radije zaboravili ili negirali ogromnost onoga što se dogodilo. Ne smijemo dopustiti da se to dogodi. Dugujemo žrtvama i budućim generacijama da se sjete Srebrenice i osiguraju da se ona više ne ponovi “.

Predsjedavajući Sjećanja na Srebrenicu u Velikoj Britaniji Dr. Waqar Azmi OBE je rekao: “Ponosni smo što naša država obilježava Dan sjećanja na Srebrenicu uz podršku na najvišim nivoima od princa Charlesa i premijera Borisa Johnsona okupljajući našu naciju u činovima sjećanja.”

“Ovi činovi sjećanja spajaju obične Britance da se sjete prošlosti i podstiču da pomognu u izgradnji jačih, uključivijih zajednica oslobođenih predrasuda i netolerancije nadahnuće sljedeću generaciju kako bi se osiguralo da mržnja ne prevlada.”

Nacionalni Dan sjećanja na Srebrenicu u Velikoj Britaniji povodom 25. godišnjice srebreničkog genocida bit će emitiran uživo na Facebooku Sjećanje na Srebrenicu; na Twitteru @srebrenicaUK  i na YouTube kanalu Sjećanje na Srebrenica u 19:00 sati (britansko vrijeme) u subotu, 11. jula.

 

Izvor: balkans.aljazeera.net

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Atletičari Novog Pazara nižu uspehe, pravi izazovi tek predstoje

Sezona u dvorani donela je mladim Pazarcima brojne rekorde i medalje sa domaćih i balkanskih…

15 hours ago

U nedelju, 19. maja preventivni pregledi: Merenje krvnog pritiska, EKG, krvna slika i ultrazvuk abdomena

U nedelju, 19. maja u Opštoj bolnici i Domu zdravlja Novi Pazar u periodu od…

16 hours ago

Ugostiteljsko-turistička škola najbolja na konkursu ‘’Evropa i ja’’

Učenici novopazarske Ugostiteljsko-turističke škole osvojili su prvo mesto i novčanu nagradu od 600 evra za…

16 hours ago

Nejla Avdović druga na Državnom prvenstvu iz zdravstvene nege

Učenica srednje Medicinske škole "Dva heroja" Nejla Avdović  osvojila je drugo mesto na nedavnom državnom…

19 hours ago

Dom zdravlja: Povećan broj pacijenata

Promena vremena doprinela je da se poveća broj pacijenata, sa virusnim infekcijama, posebno onih sa…

19 hours ago

Redovno pranje zuba uslov za celokupno zdravlje

Povodom Nedelje zdravlja usta i zuba, koja se organizuje treće nedelje maja poslednjih 20 godina,…

19 hours ago