Categories: COVID-19

Stiže pomoć Sandžaku i iz Mainza: Za samo jedan dan prikupljeno preko 30.000 eura

Piše: Midhat Hajrović | Islamski Kulturni Centar – Džemat Mainz

Virus korona koji se pojavio krajem prošle godine je izazvao globalnu krizu i natjerao cjeli svijet da promijeni svakodnevni način življenja. I taman kada se situacija malo stabilizovala, kada su u mnogim zemljama uvedene mjere zaštite dale rezultate i broj oboljelih i umrlih opao, u sandžačkim gradovima, prije svega u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Rožajama se pandemija razbuktala i svakodnevno odnosi nove živote.

Brojna sandžačka dijaspora sa velikom zebnjom prati dešavanja i bez oklijevanja reaguje na novonastalu situaciju. Naši iseljenici širom zapadne Evrope, Skandinavije, Sjeverne Amerike i Turske sakupljaju pomoć u novcu i medicinskim sredstvima i na taj način pokušavaju da pomognu svoj rodni kraj u ovoj teškoj borbi.

Danas je akciju prikupljanja pomoći za sandžačke gradove organizovao i naš džemat, Islamski kulturni centar u Mainzu. Odziv džematlija i prijatelja džemata je bio velik a akcija više nego uspješna.

Sakupljanju pomoći prethodila je uvodna riječ predsjednika i imama džemata te diskusija u kojoj su izneseni prijedlozi u pogledu načina na koji treba iskoristiti prikupljena novčana sredstva. Jednoglasan zaključak je da za prikupljena sredstva treba kupiti medicinsku opremu odnosno medicinske uređaje za Opštu bolnicu u Novom Pazaru kao regionalni COVID-centar u Sandžaku. Konačna odluka o tome koliko i kojih uređaja će biti kupljeno, uslijedit će nakon što zvaničnici Opšte bolnice u javnost izađu sa aktuelnim spiskom potrebnog materila, sredstava i opreme.

Akcija prikupljanja je otvorena do 15.07.2020. godine a samo danas je prikupljeno 30.811,60 eura.

Jedan džematlija koji je želio da ostane anoniman je izrazio spremnost da sam izdvoji 30.000,00 eura za kupovinu jednog medicinskog uređaja tako da ukupna suma pomoći našeg džemata u ovom trenutku iznosi 60.811,60 eura.

Pozivamo sve naše džematlije i prijatelje džemata koji su danas bili onemogućeni da prisustvuju donatorskom skupu u Mainzu da do kraja akcije uzmu učešća i tako ojačaju ovaj fond.

/gg

Podeli

Galib Gicic

Share
Published by
Galib Gicic

Recent Posts

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

52 mins ago

Međedović gubi u Madridu: Lehečka vodi 1:0 u setovima

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović, izgubio je prvi set u drugom kolu masters turnira…

1 hour ago

Gaza: Od 7. oktobra ubijeno najmanje 34.388 Palestinaca

U izraelskim napadima na Pojas Gaze u posljednja 24 časa najmanje 32 Palestinca su ubijena,…

2 hours ago

Počeo meč Hamada Međedovića u Madridu

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović igra drugo kolo masters turnira u Madridu. Protivnik mu…

2 hours ago

Za Srbiju 1,6 milijardi evra iz evropskog Plana rasta za Zapadni Balkan

Srbija će u okviru novog plana za rast Zapadnog Balkana od ukupno šest milijardi evra,…

4 hours ago

Danas pretežno sunčano

Lepo vreme u našoj zemlji. Danas u većini mesta pretežno sunčano. U brdsko-planinskim predelima moguća…

5 hours ago