DruštvoVesti

Ljajić: Svaka donacja dobrodošla, pomoć u ljudstvu najpotrebnija

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić koordinira akciju uspostavljanja i funkcionisanja svih protokola u Opštoj bolnici u Novom Pazaru u kojoj su, podsetimo, već nekoliko dana i lekari iz Kragujevca. Iako ovdašnja bolnica ima potrebna sredstva za lečenje pacijenata, kako je kazao direktor dr Meho Mahmutović, svaka pomoć je dobrodošla, kao i ona koju su danas uručile Selma Hasić Manić i Nerma Zekić. Ipak, pomoć u ljudstvu je najpotrebnija pa će dolazak lekara iz Kraljeva mnogo značiti istakao je Ljajić.

Grupa mladih entuzijasta, Selma i Nerma i brojni drugi okupili su se oko ideje da pomognu svom gradu u trenucima kada je epidemija virusa COVID 19 pred sve postavila brojne izazove.

Putem društvenih mreža prikupljali su novčanu pomoć koja je  rekordnom roku pristigla sa svih strana. Za samo jedan dan uplaćeno je 36.000 evra. Tim novcem kupili su regulatore za kiseonik i sredstva stavili na raspolaganje za druge potrebe.

Podsetimo, već nekoliko dana u Novom Pazaru borave lekari iz Kragujevca koji pomažu ovdašnjim zdravstvenim radnicima. Očekuje se dolazak i lekara iz Kraljeva. Njih i rukovodstvo Opšte bolnice obilazio je tokom proteklog vikenda i danas potpredsednik Vlade Rasim Ljajić koji sa njima koordinira akciju uspostavljanja i funkcionisanja svih protokola. On je kazao da je u konstantim konsultacijama sa lekarima iz Kragujevca i ponovio da su sada najpotrebniji ljudi,  pa je dolazak lekara iz drugih gradova utoliko značajniji. Istovremeno, pohvalio je i inicijativu ovih mladih ljudi.

Direktor Opšte bolnice Novi Pazar doktor Meho Mahmutović kazao je da bolnica u Novom Pazaru ima apsolutno sve što je potrebno za lečenje pacijenata, da je centralni kiseonik razveden tamo gde je najpotrebniji i na odeljenjima gde to ranije nije bilo urađeno, ali da je svaka vrsta pomoći dobrodošla. Mahmutović je kazao da će građani u velikoj meri pomoći ukoliko se ne bude spekulisalo poluinformacijama ili netačnim navodima. I Mahmutović je ponovio da je pomoć u ljudstvu najznačajnija i naglasio da je resorno Ministarstvo već u tom smeru reagovalo.

Mahmutović je takođe kazao da su na lečenju 123 pacijenta i da su danas, prema dogovoru sa Ministarstvom zdravlja pacijenti sa težom kliničkom slikom, njih deset, upućeni u veće centre.

Non COVID deo bolnice u kojem se leče hronični i pacijenti koji nemaju simptome virusa ali i trudnice funkcionišu uredno, objašnjava Mahmutović. On je apelovao da svi daju podršku zdravstvenim radnicima, a to će kako objašnjava učiniti najviše pridržavajući se propisanih mera.

Podsetio je da postoji i namenski žiro račun koji je bolnica i ranije otvorila za potrebe pomoći u ovoj situaciji.

Istovremeno mladi entuzijasti koji su se dokazali u više humanitarnih akcija poručuju da će nastaviti da pomažu, a o načinima na koji se građani mogu priključiti akciji obaveštavaće kao i do sada na svojim profilima na društvenim mrežama.

Senada Kalić

Podeli