Sjenica dobija najveći solarni park na Balkanu

Predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović i predstavnik kompanije New Tech Group AG  Borut Zemljič  potpisali su Ugovor  o izgradnji Solarne elektrane u Sjenici.

Istaknuto je da je reč o projektu od vitalnog interesa za opštinu Sjenica i da će Solarna elektrana u Sjenici biti najveća u Srbiji , a nakon okončanja svih faza projkta i najveća na Balkanu.

“Reč je o solarnom parku snage 280MWp na površini od oko 832 ,6 hekatara. Radiće se u dve etape 100 MWp prva i 180 MWp druga etapa  na zemljištu koje je dobro sela Draževiće i Rasno.

U prvoj fazi će se graditi šest elektrana po 8MWp sa ukupnom snagom 48MWp, vrijednosti   oko 55 miliona eura”, saopštavaju iz Opštine Sjenica.

“Opština Sjenica  je preuzela obavezu da obezbedi zemljište i svu potrebnu dokumentaciju da bi se Projekat  mogao realizovati. U  ovoj investiciji Opština  neće imati nikakve finansijske obaveze, a očekuje se da će godišnji prihod biti do 700.000 eura”, stoji u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su i drugi brojni benefiti po Opštinu, između ostalog zapošljavanje radne snage pri izgradnji u toku eksploatacije te prihodi  od poreza i doprinosa.

“Prilikom sklapanja Ugovora, uslov predsednika Opštine Sjenica Hazba Mujovića je bio da firma bude registrovana u Sjenici, da sva radna snaga potrebna pri realizaciji Projekta bude sa područja opštine Sjenica, što su investitori i prihvatili” , saopštili su iz Opštine Sjenica.

U saopštenju se objašnjava da Sjenica sa svojim geografskim položajem i nadmorskom visinom spada u opštine u Srbiji, ali i u okruženju kao opština sa najvećim potencijalom za proizvodnju električne energije. Studije su pokazale da opština Sjenica ima najveci broj sunčanih dana u godini u Republici Srbiji.

 

Podeli