Novi Pazar: Digitalno opismenjavanje žena sa seoskog područja

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić posetila je Udruženje građana „Centar za stručne obuke i kurseve“ koje u saradnji sa Akademijom Oxford sprovodi projekat digitalnog opismenjavanja žena sa ruralnih područja na teritoriji Grada Novog Pazara. Matićeva se susrela sa polaznicama obuke i na njihovom prvom času poručila da resorno Ministarstvo želi da olakša ženama plasiranje svojih proizvoda i uključi ih u ekonomski razvoj.

Cilj projekta podizanja digitalnih veština žena na selu koje finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je ekonomsko osnaživanje žena i pružanje mogućnosti da se digitalno opismene ili dodatno razviju svoje digitalne veštine.

„Svedoci smo da je sve postalo digitalno i da praktično ne možemo govoriti ni o razvoju trgovine, ekonomije, privrede niti bilo koje oblasti ako nismo digitalno pismeni. Ovo je način da se žene uključe u nešto što smatramo jako važnim i bez čega neće biti ekonomskog razvoja“, kazala je Matić.

Ona je istakla da je prednost ovog kraja geografski položaj koji pruža ogroman potencijal pre svega u turističkom smislu i da on tek treba da se razvije.

„Ne sme se dozvoliti da se kapacitet ovog kraja ne razvije. Ne možemo govoriti o održivom ekonomskom razvoju regiona ako ne dođe do te vrste emancipacije i do potpunog iskorišćavanja kapaciteta koje ovaj kraj ima“,  ocenila je Matić.

Obuku u okviru projekta „Podizanje digitalne pismenosti žena u ruralnom području sa teritorije Novog Pazara“  trenutno pohađa dvadest žena. Kroz obuku one će se upoznati sa osnovima rada na računarima i ostalim uređajima IKT-a.

„Zahvaljujući tome moći će da unaprede svoje primarne poslove: stočarstvo, prerada mleka i mesa. Moći će da razmišljaju i o razvoju seoskog turizma i aktivnog odmora koji je sad u ekspanziji. Znaće da plasiraju svoje digitalne sadržaje i prave blog spotove“, kazao je Sead Hadžić iz Centra za stručne obuke i kurseve.

Podršku ovom projektu dale su i predstavnice Foruma žena Sandžačke demokratske partije koje su se sastale sa državnom sekretarkom i razmenile predloge i mišljenja.

Obuka digitalnog opismenjavanja žena sa seoskog područja trajaće šest meseci. Interesovanje je veliko pa se ne isključuje mogućnost upisivanja još jedne grupe žena.

(A.M.K.)

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Forum mladih SDP-a organizuje letovanje za mlade

Prijave se mogu izvršiti u prostorijama stranke, svakim radnim danom od 10 sati ujutru do…

1 hour ago

Danas sunčano, posle podne naoblačenje

Poslednjeg aprilskog dana očekuje nas pretežno sunčano i toplo vreme, a posle podne promenljivo oblačno.…

2 hours ago

Pojas Gaze: U izraelskim napadima ubijeno najmanje 34.535 Palestinaca

Najmanje 47 Palestinaca je ubijeno, a 61 povrijeđeno u izraelskim napadima u Pojasu Gaze u…

2 hours ago

Vučević: Memić ostaje ministar turizma i omladine, Zukorlić ministar bez portfelja

Potpredsedniku SDP Huseinu Memiću poveren je novi četvorogodišnji ministarski mandat. On će u novoj Vladi…

2 hours ago

Međedović u finalu kvalifikacija u Eks an Provansu

Novopazarca u borbi za glavni žreb čeka Valentan Vašero iz Monaka.

15 hours ago

Novopazarski osnovci drugi u programiranju dronova

Na republičkom takmičenju u programiranju  dronova, koje je održano u Beogranu u okviru Festivala ''Znanjem…

18 hours ago