DruštvoVesti

Šansa za seoski turizam

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede iz sredstava Evropske unije raspisalo je Javni poziv za dodelu podsticajnih sredstava za razvoj seoskog turizma. Pravo da konkurišu imaju: fizička lica, preduzetnici, mikro i mala preduzeća koja se nalaze u registru poljoprivrednih gazdinstava u komercijalnom i aktivnom statusu. Prijave se podnose od 1. jula do 1. oktobra 2020. godine.  Svi oni koji podnesu zahteve i prijave se mogu da dobiju bespovratna sredstava u iznosu od 5.000 do 300.000 eura.

Gostujući u dnevniku RTV Novi Pazar državni sekretar u Ministarstvu poljoprovrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović objasnio je da se radi o povratku 65% opravdanih troškova investicija u različite turističke projekte kao što su: projekti izgradnje, dogradnje konstrukcije objekata za smeštaj turista, izgradnju ugostiteljskih objekata, kao i ostalih pratećih objekata u oblasti turizma i ugostiteljstva. Takođe, oni koji se budu prijavili mogu da dobiju i povraćaj sredstava na ime opremanja tih objekata i turističkih sadržaja kao npr. sredstva za pejzažno uređenje, mehanizaciju za održavanje i uređenje različitih šetališta, staza i prostora za odmor, izgradnju malih bazena, igrališta za decu, sportsko rekreativnih sadržaja…

„Mi iz Ministarstva poljoprivrede nastojimo da omogućimo poljoprivrednicima da zarade ne samo na bazi svoje primarne delatnosti, već i kroz pružanje nekih pratećih i vezanih usluga, u ovom slučaju ugostiteljstva i turizma“, objasnio je Mahmutović za Rtv Novi Pazar.

On veruje da preduzetnički duh koji ima područje od Novog Pazara pa do Priboja, kao i prekrasna prirodna bogatstva, kulturni, verski i drugi sadržaji mogu da se iskoriste na pravi način.

„Verujem da će kroz različite vrste specijalnih emisija i radionica koje će biti posvećene ovom pitanju, kroz savate naše Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Novog Pazara, a nadam se uskoro i opštinskih uslužnih centara za poljoprivrednike učiniti ove informacije dostupnijim svim našim ljudima koji su zainteresovani“, kazao je Mahmutović.

On je objasnio da je Javni poziv namenjen ne samo poljoprivrednicima,  već i onima koji su već u turističkim delatnostima kao što je ugostiteljstvo, a pored toga imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva.

„Verujem da će specijalizovane kuće koje se bave izradom projekata i aplikativne forme poslovnog plana biti od pomoći svima onima koji žele da ostvare pravo na ova sredstva“, rekao je Mahmutović.

Mahmutović je podsetio na prirodna bogatstva poput: Golije, Uvca, Pešteri, lepota planine Zlatar, Pešterske visoravni, Lima i Sopotnice. On je izrazio nadu da će Ministarstvo poljoprivrede na ovaj način,  zajedno sa Ministarstvom turizma doprineti još većoj promociji i unapređenju turističke ponude.

(A.M.K.)

Podeli