COVID-19

Iz Istanbula u Novi Pazar krenuo šleper sa kontingentom pomoći u medicinskoj opremi

Iz Istanbula je ka Novom Pazaru krenuo šleper sa medicinskom opremom koju je Turska poslala kao pomoć bolnici koja je u Novom Pazaru podignuta u okviru borbe protiv pandemije COVID-19.

Riječ je o kontingentu pomoći kojeg su po nalogu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana organizirali tursko Ministarstvo zdravstva i DEIK – Vijeće sa poslovnu saradnju Turske i Srbije.

Čelnik Vijeća za poslovnu saradnju Turske i Srbije Bayram Akgul i rukovodilac firme Saglik Lojistik Zahit Saglik su ispratili šleper sa kontingentom pomoći poslane u Sandžak.

Akgul je kazao da Turska i Srbija u ovom periodu baštine izuzetno dobre odnose koje karakterizira veliko uzajamno poštovanje između predsjednika dviju zemalja i to što odgovaraju i na svaki upit za pomoć, javlja Anadolija, a prenosi Rtv Novi Pazar.

Ističući kako su predsjednici Erdogan i Aleksandar Vučić u protekle dvije godine imali sedam ili osam susreta, Akgul je kazao da je Vijeće za poslovnu saradnju zadovoljno takvom situacijom jer to dovodi do razvoja ekonomskih odnosa.

“Imamo trgovinsku razmjenu veću od 1,3 milijarde dolara. Kratkoročni cilj nam je da je povećamo na dvije milijarde, a srednjoročni cilj je pet milijardi. Za dobre trgovinske odnose su potrebni i dobri politički odnosi. Srbija je jedna od zemalja sa kojima Turska ima dobre političke odnose. Želimo te dobre odnose osvjedočiti rastom ekonomske i trgovinske saradnje“, kazao je Akgul.

Akgul je kazao da je pomoć iz Istanbula poslana u Sandžak, u kojem većinom živi bošnjačka zajednica te je dodao da ta regija ima ključnu ulogu za dobre tursko-srbijanske odnose.

“Ljudi u Sandžaku veoma vole Tursku i mnogo njihove rodbine živi u Turskoj. Novi Pazar je s mnogo ljubavi 2017. godine dočekao našeg predsjednika Erdogana. Dobili smo informacije da pandemijskoj bolnici u tom gradu trebaju neke stvari i ova pomoć ide tamo“, kazao je Akgul.

U kontingentu pomoći, koji je već na putu iz Istanbula ka Novom Pazaru, između ostalog, nalazi se deset monitora za pacijente, deset pulsoxymetara, deset UV sterilizacijskih lampi, 50 regulatora oksigena, jedan videolaringoskop, tri laringoskopa, tri hirurška aspiratora, 400 kompleta bolničkih posteljina, 30 kreveta za pacijente intenzivne njege, 20.000 zaštitnih maski, 2.000 zaštitnih kombinezona, 1.500 vizira proizvedenih u omladinskim centrima Ministarstva sporta i mladih Turske, te 30.000 maski, 100 kutija od po 12 komada 350-mililitarskih sapuna za ruke, 110 kutija od po 60 komada 150-mililitarskih dezinficijenasa za ruke te 120 kutija sa po 12 vlažnih ručnika.

Primopredaja pomoći u privremenoj COVID-19 bolnici u Novom Pazaru planirana je za petak.

Agencija Anadolija/ Galib Gicić

Podeli